13 BODŮ Z PIQUÉHO TISKOVÉ KONFERENCE

13 BODŮ Z PIQUÉHO TISKOVÉ KONFERENCE

Před utkáním Španělska s Albánií si k mikrofonu sedl Gerard Piqué, který vzbudil rozruch svou kritikou španělské vlády a ochotou vzdát se dresu La Roja. Včera se tak rozpovídal o tom, co ho přimělo v národním týmu setrvat, o katalánských volbách, o vztahu se Sergiem Ramosem a mnohém dalším.

1) Pokračování v reprezentaci: "Předem vás chci všechny požádat, ať se v klidu ptáte, abychom tenhle problém vyřešili. Můžeme tu být jakkoliv dlouho, třeba hodinu a půl... První den, když jsem se chystal na trénink, pro měl byl těžký, protože samozřejmě nechcete, aby lidi, kteří podporují tým, šli proti vám. Slyšet nadávky a pískot je nepříjemné každému. Ale myslím, že je to pro mě výzva, a budu se snažit celou situaci otočit. Věřím, že prostřednictvím dialogu lze ze všeho najít východisko – nehledě na to, jak rozdílné jsou naše názory. Proto jsem v týmu já, trenér i mí spoluhráči."

2) Pochybnosti nad závazky: "O mé oddanosti vůči reprezentaci nemůže nikdo pochybovat. Hraju za ni od 15 a považuji ji za rodinu. Je to jeden z hlavních důvodů, proč tu stále sedím. Vždy za reprezentaci dávám maximum, proto mě bolí, když o tom někdo pochybuje. Jsem velmi pyšný na to, že mohu být součástí národního výběru Španělska, součástí téhle skvělé skupiny hráčů."

3) Nedělní prohlášení: "Nelituju toho, protože tak to cítím a žijeme ve světě, kdy má každý člověk vlastní život a vlastní názory. Já budu mít jiné názory než vy, protože žiju v jiném prostředí. Každý ví, že stojím za tím, aby lidi měli šanci hlasovat. Ale respektuju, když jiné lidi jako Rafa Nadal říkají, že Katalánci by neměli mít možnost hlasovat. Podle mě se díky vzájemnému respektu a diskusi můžeme dostat na správné místo. S reprezentačními spoluhráči se o tom bavíme a samozřejmě si někteří myslí něco jiného. Existuje mnoho věcí, které je třeba vyřešit, ale není na nás na fotbalistech, abychom je vyřešili."

4) Je neslučitelné hlasovat v referendu a potom hrát za Španělsko? "Není to tak. A řeknu vám víc a záměrně to vezmu do extrému, i když to není můj případ: myslím, že někdo, kdo je pro nezávislost, může hrát za Španělsko. Protože neexistuje katalánská reprezentace [uznaná FIFA] a protože takový člověk nemusí mít nic proti Španělsku. Opakuju, že tohle ani není můj případ, ale proč bych teda neměl hrát za španělskou reprezentaci? Všechno se žene do krajností, ale nakonec jsme skupina lidí, která se ve španělském dresu snaží vyhrát všechno, co může."

5) Míchání sportu a politiky: "Jsme fotbalisti, ale především jsme lidi. Chápu postoj mnoha hráčů, kteří o politice mluvit nechtějí. Politika je otrava. Chápu, když někdo říká, že se radši nechce namočit do něčeho, co se ho vlastně ani netýká. Ale byl bych rád, kdybyste byli naklonění také tomu, když se do tohohle namočit chci a vyjádřil své pocity. I jako fotbalisti jdeme na hřiště s tím, že máme nějaké problémy, osobnost, rodinu... Musíme s tím žít a pracovat jako každý jiný. Takže proč by fotbalista nemohl vyjádřil politický názor, když to může udělat servírka, novinář nebo mechanik?"

6) Radil vám někdo, abyste se nestavil do čela boje? "Tak zaprvé se nepovažuju za někoho, kdo se staví do čela boje. A zadruhé jsem samozřejmě mluvil s mnoha lidmi a našli se někteří, kteří mi radili, abych nemluvil o politice... Říkám, co si o celé situaci myslím, ale nikomu jsem neradil, jak se má zachovat. Pouze jsem řekl, že by lidi měli mít právo volit, to je celé. Ať volí pro nezávislost, pro ní, nebo nechají lístek prázdný. Nemyslím si, že to bylo tak, že bych si zvolil stranu a tu bránil zuby nehty."

7) Pískot a urážky od fanoušků: "I jinde ve Španělsku jsou lidi, kteří podporují právo Katalánska na referendum. Proběhly demonstrace v Madridu, v Seville... Nechci tímhle odbíhat zpátky, ale poukázat na to, že názory se různí kdekoliv v rámci země. Důležité je si vzájemně naslouchat. Samozřejmě je obtížně představitelné, že najednou všichni přestanou pískat, Ale jestli jsou tu fanoušci, kteří váhají, jestli na mě pískat, dovolte mi, aby si mě vyslechli a třeba řeknou: 'Do háje, nakonec jeho vysvětlení dává smysl.' ... Moji spoluhráči si nezaslouží tímhle procházet. Mně už to tak ublížit nemůže. Proto tu teď sedím – místo aby přišli dva mí spoluhráči a odpovídali na otázky o mně, přišel jsem sám a odpovídám na všechno, co má být zodpovězeno."

8) Špatný vztah se Sergiem Ramosem: "Ta věc je lež. Vycházíme spolu fenomenálně, opakuju to po dvacettisícté. Teď navíc budeme obchodní partneři v podniku, který jsem rozjel. Už je to ohrané téma. Vážně bych byl rád, kdybyste to jednoho dne viděli."

9) Opravdu jste zvažoval odchod z reprezentace? "Ano. Musel jsem zvážit všechny možnosti, ovšem došel jsem k závěru, že nejlepší je pokračovat a pokusit se to otočit. Odejít teď by znamenalo dát zapravdu všem těm lidem, pro něž je nejlepším řešením urážet a pískat. Měli by pocit vítězství, ale to jim nedopřeju. Jsem přesvědčen, že spousta lidí chce, abych zůstal a dal do práce pro reprezentaci všechno."

10) Chcete nezávislost? "Tohle je otázka za milion dolarů a pochopitelně na ni nebudu odpovídat, jelikož fotbalisti jsou globální postavy. Ale na mé odpovědi stejně nesejde, protože žijeme v globalizovaném světě. Moji synové jsou zároveň Kolumbijci, Libanonci, Katalánci i Španělé... Španělsko se dostalo do vážného politického problému, a buďto se bude stále více radikalizovat, nebo začneme diskutovat. Dialogem lze dosáhnout všeho."

11) Vybral byste si španělskou, nebo katalánskou reprezentaci? "Kdyby došlo na nezávislost, myslím, že proces by byl podobný jako u Brexitu – vystoupení by trvalo dva nebo tři roky. Takže by mi pak bylo třeba 33 a to už bych nad tímhle nemusel přemýšlet."

12) Litujete svých tweetů? "Kdybych mohl všechny ty, kteří na mě pískají, posadit ke stolu u večeře, nikdo by pak na mě nepískal. Sociální sítě jsou těžké prostředí a z jednoho příspěvku se může zrodit tisíc závěrů. Rozumím tomu, že někteří lidé mohou být uraženi, ale proto tu teď jsem, abych se snažil vysvětlit mé postoje."

13) Vliv médií a diskuse: "Co se stalo v neděli v Katalánsku, mě ranilo, protože mám v Katalánsku rodinu a vím, že lidi tím trpí. Mluvil jsem i s trenérem, protože on rád debatuje o politice. Těžko se to všechno předává vám v Madridu nebo kdekoliv jinde – v Andalusii, Baskicku... Televize vám ukážou, co chtějí, abyste viděli. Já to doma vnímal úplně jinak, proto můžu mít odlišný názor. Pak si na hodinu nebo dvě sednu s trenérem nebo Sergiem ke kafi a můžeme si promluvit. Proto pořád říkám, že dialog přitáhne lidi k sobě. Myslím, že teď jsme v bodě, kdy se všechno radikalizovuje. Katalánsko je jako syn, který dospěl, chce mít vlastní domov a cítí, že s ním rodiče nezacházají, jak by měli. Takže Španělsko – a když říkám Španělsko, myslím tím vládu – má dvě možnosti: buď si si sedne jako rodič se synem a promluví si, nebo možná syn odejde."


Zdroje: as.com



Diskuze

Ďakujem za článok, respektíve jeho preklad. Považujem Gerarda za inteligentného chlapa s vlastným názorom. Pekný rozhovor bez fráz.
Len sa bojím, čo bude ďalej. V Španielsku asi emócie fungujú inak, ako v našich končinách. A ja mám kúpené letenky, zaplatený hotel, cestu z letiska do Barcelony...
Ísť, či neísťsmiley?
(Babo, raď!!!)

05.10.2017, 14:04
Supersonics84 pmadar1

Chystal jsem se na Malagu, zatim teda nic nekupoval a nakonec jsem vylet zrusil ...

05.10.2017, 15:08
Migueli pmadar1
Systémový administrátor

Samozřejmě, že jet smiley

05.10.2017, 15:12
pmadar1 Migueli

veď pôjdem. už som prežil iné peklá...
ak mi kúpiš tie lístkysmiley

05.10.2017, 15:35
Migueli pmadar1
Systémový administrátor

Samozřejmě, že koupím.

Pravidelně to kontroluju.

Ale jak jsem psal - nejlepší je kupovat ten týden před zápasem smiley

05.10.2017, 16:58

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat