ENRIQUEHO ROTOVÁNÍ V ZÁLOZE

ENRIQUEHO ROTOVÁNÍ V ZÁLOZE

Středeční výhra nad Athleticem nám může posloužit jako příklad trenérových hrátek se sestavou.

Po letních nákupech v loňském roce má Luis Enrique do záložních řad nejvíce možností. Barcelonský trenér se z toho snaží vyždímat co nejvíce a pravidelným rotováním rozděluje minuty na hřišti mezi všechny hráče. Denis Suárez a André Gomes stejně jako Arda Turan s Rafinhou začali pravidelně nahrazovat někoho ze zavedené trojice Sergio Busquets, Ivan Rakitic a Andrés Iniesta.

Nikdo není nedotknutelný

Zranění, lepší a horší forma, povinnosti s národním týmem či charakteristika soupeře jsou všechno proměnné, které Lucho ve svém rozhodování zohledňuje. I někdo jako je Sergio Busquets, který se může jevit jako nedotknutelný, měl chvíle, kdy odpočíval, zatímco jeho místo zaujal André Gomes.

Výhra Barcelony nad Athleticem je skvělým příkladem. Očekávalo se, že se do sestavy vrátí Ivan Rakitic, byl to však Rafinha, koho Lucho vybral, aby doplnil dvojici Busquets – Iniesta.

Chorvatský záložník odehrál jen 10 minut, a to i přes to, že v předchozím zápase proti Villarealu odpočíval. Překvapivý tah, který nejspíše nečekal ani samotný hráč.

Když se podíváme na počet odehraných minut, je jasné, že Luis Enrique byl jen věrný svému rotování. Jeho cílem je, aby většina hráčů byla v klíčové fázi sezóny v dobré kondici.

                                            Zápasy     Základ     Minuty

BUSQUETS                         24           24           1.989

RAKITIC                               20           17           1.387

ANDRÉ GOMES                  20           12           1.165

ARDA TURAN                     20           12           1.162

ANDRÉS INIESTA               16           12           1.031

DENIS SUÁREZ                  19           10           998

RAFINHA                            16           8              786


Nejpoužívanějším složením zálohy je „klasika“, Busquets – Rakitic – Iniesta. Tuto trojici zvolil Lucho v pěti zápasech z 29, stejný počet startů má však i trojice Gomes – Busquets – Denis Suárez, kterou se čtyřmi starty následuje trio Rakitic – Busquets – Denis Suárez.

Celkem Luis Enrique použil 15 různých variant ke složení záložní řady a jednotlivá složení s počtem zápasů si můžete prohlédnout zde:

5 Rakitic - Busquets - Iniesta

5 Gomes - Busquets - Denis Suárez

4 Rakitic - Busquets - Denis Suárez

3 Iniesta - Busquets - Gomes

2 Gomes - Busquets - Turan

1 Gomes-Busquets-Denis Suárez

1 Rafinha - Iniesta - Rakitic-Alba

1 Turan - Rakitic - Busquets - Digne

1 Rafinha - Rakitic - Denis Suárez

1 Rafinha - Busquets - Denis Suárez

1 Aleñà - Carbonell - Denis Suárez

1 Iniesta - Gomes - Denis Suárez

Přínos Denise a Gomese

V každém případě nelze přehlédat přínos Andrého Gomese a Denise Suáreze. Zatímco Arda Turan naskakoval i na jiných pozicích, Gomes se Suárezem byli hlavními náhradníky na pozice ve středu hřiště, nejméně toho pak odehrál Rafinha.

André Gomes hrál 13x jako záložník a Denis Suárez se jeví jako první volba k alternativnímu složení zálohy, neboť operuje v 8 z 15 variant Luise Enriqueho.


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

rafinha by měl dostávat víc příležitostí. navíc teď ho ani netrápí zranění tak jo jindy.... začátek sezony super.
herně i střelecky a pak přestane hrát..... podle mě je potřeba koupit záložníka. ale ne nějakého gomese nebo tak.... no ale snad to půjde tak nebo tak...

13.01.2017, 08:10
Hába pyspetr

Koupit záložníka na co? Aby právě Rafinha, nebo Denis seděli na tribuně? Defenzivních máme dostatek, ofenzivních taky, všechny posty zdvojený. Navíc stejně všechno řídí Messi... Maximálně záložníka, co má super střelu zpoza šestnáctky, ale i kvůli tomu přišel Rakitić a stejně nestřílí, páč my prostě střílet nebudem...

13.01.2017, 10:43
pyspetr Hába

no já bych jej koupil na úkor denise, ardy nebo gomese :)
a ano vím, že se arda zvedl. třeba se zvednou i ostatní no. já jen tak přemýšlím smiley

13.01.2017, 11:01
Hába pyspetr

Chápu smiley Podle mě máme teď hodně kvalitní tým, chce to jen formu MSN a nedělat kraviny v obraně smiley

13.01.2017, 11:35
Tarja pyspetr

Já bych to zkusila právě s tím Rafinhou. Vím, že jej teď proti Bilbau hodně kritizovali, ale mně se ze začátku dost líbil a nedostal podle mě ještě pořádnou příležitost. Chtělo by to, aby hrál pravidelněji a pořádně se rozehrál. smiley

14.01.2017, 09:46
Martin Hába

Docela bych si dokázal představit i o jednoho záložníka méně, tedy v tom smyslu, že Arda za 40mil euro je na lavičce s jeho vytížením zbytečný. Tedy varianta Čína a prodej Rakety třeba do City a místo toho nákup záložníka do základu. Protože to, co nám podle mě chybí je někdo, kdo by dokázal řídit hru při absenci Andrése a nejlépe s ním. To má za mě Real (Modrič+Kroos) vyřešené lépe. Denis křídlo obsáhne a Rafinha s Gomesem střed také.

13.01.2017, 11:35
Hába Martin

Problém je ten, že naše záloha je úplně zbytečná, co se týče hry dopředu. Stejně vše tahá Messi nebo Neymar, Iniesta a Alba. A když je proti nám autobus, tak by pomohl jen Juninho a jeho góly z půlky hřiště smiley

13.01.2017, 13:19
Tarja Hába

To je dobrý nápad, "Larssona" by ještě mohl zvládnout, ne? smiley Moc by se nenaběhal, poslali bychom ho tam vždy až by to byl fakt průser, on by jen zavěsil a mohl zase jít. smiley

14.01.2017, 09:58

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Villarreal CF 17
4. Club Atlético de Madrid 16
5. Athletic Club 14
6. RCD Mallorca 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
30. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat