INIESTA: DOUFÁM, ŽE SVOU KARIÉRU BUDU MOCI UKONČIT V BARÇE

INIESTA: DOUFÁM, ŽE SVOU KARIÉRU BUDU MOCI UKONČIT V BARÇE

V dalším obsáhlejším rozhovoru byl tentokrát zpovídán Andrés Iniesta. Barcelonský kapitán ještě nemyslí na konec kariéry, doufá však, že až nastane jeho čas, bude to právě Barcelona, kde pověsí kopačky na hřebík.

Ideální příklad fotbalisty, který se rozvíjel v La Masii, vzor profesionálního přístupu a pokory, jehož krví proudí barcelonská DNA – Andrés Iniesta je na vrcholu své kariéry. Nedávno oslavil 20. výročí od svého debutu za Barcelonu a od té doby vyzrál v jednoho z nejdůležitějších hráčů katalánského velkoklubu.

V následujícím rozhovoru se dvaatřicetiletý středopolař rozmluvil o své kariéře a projektu Masia 360.

Ve své knize Hra mého života popisuješ, že tvým nejhorším zážitkem barcelonské kariéry byla první noc v La Masii.

Pro mě osobně bylo velmi těžké odloučit se od rodiny v tak mladém věku a vzhledem k tomu, jaký život jsem ve svém rodném městě měl, poblíž všech, které jsem měl rád. Opustit je bylo opravdu těžké a byl to jeden z nejhorších dní, které jsem kdy zažil. Ale obohacování, kterého se ti po příchodu sem dostane, je nepřekonatelné.

Jaká je tvá nejlepší vzpomínka z La Masie?

Nejlepší je, když vidím, čím jsem se stal. Nejde vybrat jen jednu vzpomínku…i když, den, kdy jsem debutoval za první tým, je pro mě jedním z nejdůležitějších, protože po letech úsilí jsem dostal příležitost splnit si sen.

Prohlásil jsi, že příchod do La Masie bylo to nejdůležitější, co se ti kdy stalo.

Všechny ty roky, které jsem strávil v La Masii, a to, že jsem vyrůstal v klubu, ze mě udělalo sportovce a člověka, kterým jsem dnes.

Jak tví rodiče dospěli k rozhodnutí, že tě nechají jít do akademie?

To rozhodnutí jsem udělal se souhlasem rodičů sám. V mých pouhých 12 letech mohli říct ne, ale šel jsem na lepší místo, do klubu, který by mi mohl dát příležitost k růstu po osobní i fotbalové stránce. Myslím, že rodiče mě viděli jako dítě, které je na svůj věk zodpovědné a které ví, co chce, což bylo podle mě při rozhodování velice důležité.

Co bys dělal, kdybys zůstal ve Fuentealbille?

Myslím, že bych studoval na nějakou kvalifikaci jako hodně lidí. Škola byla celkem blízko, ale když jsi chtěl jít na univerzitu, musel jsi jít do Albacete, nebo někam dál. V malém městě je to složité, je normální, že mladíci začnou pracovat.

V životě jsou určité věci dané a jednou z nich je, že ukončíš kariéru v Barçe…

Doufejme!

Je to něco, na co je člověk hrdý, ne? Odehrát celou svou kariéru v tom samém klubu?

V to doufám už dlouhou dobu. Když začínáš a všechno je nové, nikdy nevíš, co se stane. Ale když se věci vyvíjejí a začínají být důležitější, vždycky doufáš, že tu budeš moci skončit. Mým cílem bylo, že budu v Barçe úspěšný a nebyl jsem spokojený, dokud jsem toho nedosáhl. Zažil jsem těžké chvíle, kdy jsem byl rád, že jsem odehrál raději 10 minut zde než abych hrál více v jiném týmu a to mi umožnilo dosáhnout dalších věcí.

Iniesta může být spokojen (u La Ligy, CdR a španělského Superpoháru má mít ještě o trofej navíc)

Je ti 32 a jsi ve své nejlepší formě, určitě ale víš, že většinu kariéry už máš za sebou. Přemýšlel jsi o tom, jaký tvůj život bude, až nebudeš profesionálním fotbalistou?

Nepřemýšlím o tom. Možná jsou dny, kdy tě něco napadne, ale za chvíli je to zase něco jiného. Když už se nad tím však zamyslím, vím, že ať už je to jak chce, zůstanu spojený s fotbalem.

Chtěl bys zůstat spojený s Barçou?

Samozřejmě! To je jasné, ale až budoucnost rozhodne. Nejsem teď v situaci, kdy bych řekl: chci být tohle nebo tamto, ale rád bych v Barçe zůstal. Nezbývá než doufat! Ale teď je to ještě daleko…

Víš něco o projektu Masia 360? Co si o tom myslíš?

Myslím, že jde o ambiciózní a kvalitní projekt, který umožní dělat důležité věci na všech úrovních. Nejenom pro ty, co to v klubu dotáhnou daleko, ale i pro ty, kteří si tím projdou. Je to šance, jak se zapojit do důležitých věcí v životě někoho jiného. Takový projekt dělá klub ještě větším.

 

Co bys vzkázal rodičům, kteří své děti přivádějí do Barçy?

Že by měli být klidní, jejich děti jsou v dobrých rukách. Když už se tak rozhodnou, je to proto, že vědí, že to je to nejlepší místo pro správný rozvoj dětí. Neměli bychom si však nic nalhávat, každý jsme jiný a to se podle mě odráží na dnešní společnosti. Svět se změnil a la Masia je toho důkazem, není snadné se s tím poprat. Proto je důležité, aby děti a jejich rodiny měly ten správný přístup. Je jasné, že lidé, kteří zde pracují, moc dobře vědí, co dělají, což jim práci usnadňuje, ale myslím si, že přístup dětí a rodičů je také velmi důležitý.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Nový web. A můj první příspěvek. Iniesta je pro mě nej ze všech.smiley

01.01.2017, 14:22

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Villarreal CF 17
4. Club Atlético de Madrid 16
5. Athletic Club 14
6. RCD Mallorca 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
30. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat