JAKÝM HRÁČEM JE GERARD PIQUÉ?

JAKÝM HRÁČEM JE GERARD PIQUÉ?

Defenzivní skála, která stojí za tolika barcelonskými úspěchy, dvojnásobný vítěz Ligy mistrů a mistr světa ještě než dosáhl 24 let – Gerard Piqué je šprýmař a romantik, stejně jako úžasný fotbalista. Ve své kariéře si užívá zdánlivě nikdy nekončící cyklus trofejí a triumfů, a to jak se svým klubem, tak s národním týmem. UEFA vyjádřila vysokému obránci poklonu svým velmi příznivě nakloněným článkem, ve kterém shrnuje Piquého kariéru různými videy a prohlášeními od trenérů a bývalých spoluhráčů.

Co o něm řekli

„Gerard Piqué je hotovým produktem, je jedním z nejlepších středních obránců na světě.“

Pep Guardiola, bývalý trenér Barcelony

„Každý věděl, jak dobrým hráčem byl, měl spoustu kvalit. Možná se nehodil na Premier League, ale Španělsko mu dokonale sedlo. Gerard byl fenomenální.

Rio Ferdinand, bývalý spoluhráč z Manchesteru United

„Piqué byl ohromným hráčem a já byl hluboce zklamán, když nám oznámil, že chce jít zpět do Španělska. Byl mimořádným nahrávačem a úžasnou osobností s vítěznou mentalitou.“

Sir Alex Ferguson, bývalý trenér Manchesteru United

„Je úžasným zprostředkovatelem zpráv a v Barçe by mohl být kýmkoliv by chtěl. Až skončí s hraním, může být trenérem, prezidentem, čímkoliv chce, protože je fanouškem Barcelony skrz naskrz a je to velmi inteligentní chlap.“

Luis Enrique

Aktuální statistiky:

Národní tým: 85 zápasů, 5 gólů

Klubové soutěže UEFA: 89 zápasů, 11 gólů

Domácí soutěže: 323 zápasů, 29 gólů

Slavné milníky kariéry

Manchester United

  • Sir Alex Ferguson byl tak dychtivý po podpisu teprve sedmnáctiletého středního obránce, že se sním a jeho rodinou setkal při společné večeři. „Byl jsem překvapený, protože byl trenérem United 20 let a měl čas na to, aby přišel a promluvil si se mnou a mou rodinou,“ vzpomínal Piqué, který Fergusona nazýval „druhým otcem“.
  • Piqué za 3 sezóny v United odehrál 23 utkání, dal 2 góly a s anglickým klubem vyhrál Ligový pohár v roce 2006 a Premier League společně s Ligou mistrů v roce 2008. Sezónu 2006/07 strávil na hostování v Realu Zaragoza.
  • Když se do sestavy nemohl dostat přes obranný pár Rio Ferdinand – Nemanja Vidić, zvolil návrat do Španělska. „Byli jedním z nejlepších obranných párů na světě,“ vzpomínal. „Bylo pro mě opravdu těžké dostat se do sestavy a do zápasů.“

Barcelona

  • Piqué se stal vítězem Ligy mistrů dvakrát po sobě s různými týmy. Zatímco za United odehrál v jejich vítězném tažení v roce 2008 jen 3 utkání a na finále se nevlezl ani na lavičku, za Barcelonu začínal v základní sestavě, když v roce 2009 ve finálovém utkání v Římě porazila jeho bývalý klub 2:0. Na zápas se vzpomíná především jako na suverénní kontrolu Barcelony nad středem hřiště, ale Piqué si hned zkraje utkání připsal jeden životně důležitý zákrok. Statečně se vrhl do dorážky Ji-Sung Parka a nedovolil tak, aby skóre zápasu otevřeli United.
  • Piqué už s Barcelonou pozvedl 24 trofejí, včetně šesti ligových titulů a tří titulů pro vítěze Ligy mistrů. To z něj dělá společně s Busquetsem 4. nejlepšího hráče klubové historie, co se počtu titulů týká, před ním už je jen Andrés Iniesta, Lionel Messi a Xavi Hernandéz.
  • Jako kluk býval útočníkem a útočné výlety si užívá dodnes, což dokazují jeho působivé statistiky. Za Barçu vstřelil 35 gólů a za dvojicí Alexanko (42 gólů) a Ronald Koeman (90) je třetím nejlépe skórujícím obráncem klubu.

Moje první vzpomínka na Ligu mistrů: Piqué vybral finále ve Wembley, kdy Barcelona poprvé vyhrála Ligu mistrů, což jako pětiletý sledoval u svých prarodičů.

Španělsko

  • Na Mistrovství Evropy do 17 let v roce 2004 byl ve finále proti Francii na straně poražených, o dva roky později však se Španělskem triumfoval na Mistrovství Evropy do 19 let. S reprezentací do 20 let se zúčastnil Mistrovství světa v roce 2007, zmeškal však rozhodující penaltový rozstřel ve čtvrtfinále, ve kterém vyřadila Španělsko Česká republika.
  • Debut za seniorskou reprezentaci si odbyl 6. února 2009 v přáteláku proti Anglii a snový debut v soutěžním utkání prožil v následujícím měsíci při kvalifikačním utkání na Mistrovství světa. Proti Turecku vstřelil jediný gól utkání a rozhodl tak o výhře Španělska.
  • Se Španělskem Piqué vyhrál Mistrovství světa v roce 2010 a Mistrovství Evropy v roce 2012. S úhlavním rivalem z Realu Madrid, Sergio Ramosem, vytvořil v srdci obrany nečekaně působivou spolupráci, když jeho klubový spoluhráč Carles Puyol nemohl kvůli zranění hrát. „Teď máme bezvadný vztah,“ prohlásil o novém přátelství s Ramosem. „Den před každým zápasem se setkáme v místnosti kapitánů a mluvíme o všem.“


Co jste možná nevěděli

  • Piqué se narodil a vyrůstal jako fanoušek Barcelony, což je zásluhou především jeho dědečka Amadora Bernabéua. Amador Bernabéu byl dlouholetým členem představenstva a také viceprezidentem Barcelony a právě on zaregistroval Gerarda jako člena klubu v den, kdy se narodil.
  • Jako batole zažil Piqué trauma. V domě prarodičů vypadl z balkónu a před plným zotavením strávil hodiny v kómatu.
  • Piquému se hodně zamlouvaly žertíky, ke kterým docházelo v šatně Manchesteru United. „Dělají si navzájem legrační věci, a to je fajn. Nestěžují si, jen se to pak snaží vrátit,“ vyprávěl a vzpomněl si na jeden příklad, kdy spoluhráči spálili nové značkové boty Patrice Evry. „Zkoušel jsem pár žertíků i v Barceloně, například jsem vypustil kola od auta a spoluhráči zuřili.“ Piqué tím však nepřišel o svou nezbednou stránku, což dokazuje třeba smradlavá bomba, kterou vypustil v týmovém letadle při předsezónním výletě do Helsinek.
  • Piqué je blízkým přítelem Carlese Puyola, což by se jinak zdálo jako velmi nepravděpodobné, protože Puyol je Piquého pravý opak a chová se spíše jako starší, moudřejší bratr. Piqué jejich odlišné charaktery shrnul jednou veselou historkou: „Jednou, když byl zápas pozastaven, protože někoho odnášeli, na mě křičel. Říkám mu: ‚Uklidni se, je to 4:0.‘ A on na to: ‚A co jako? Soustřeď se! Znám tě.‘ Umíral jsem smíchy.“
  • Piqué začal obletovat Shakiru před Mistrovství světa v roce 2010. Poprvé se se zpěvačkou potkal na natáčení jejího videoklipu k písni Waka Waka. Po něm jí dal odvážný slib: „Věděl jsem, že by mohla být na závěrečném ceremoniálu, proto jsem jí řekl: ‚Pokud se budu muset dostat do finále mistrovství světa jenom proto, abych tě znovu viděl, udělám vše pro to, aby to Španělsko dokázalo‘.“ Po šesti letech jsou stále spolu a mají dvě děti a Piqué se může chlubit medailí pro mistry světa. Musí být opravdu rád, že se mu podařilo splnit takový slib.
  • Jako nadšenec do videoher, hlavně těch fotbalových, vytvořil Piqué svou vlastní hru Golden Manager, kvůli které se svou rodinou založil společnost Kerad Games.
  • Piqué má osobitý způsob, kterým si značkuje důležité výhry: krade brankové sítě. Odstřihl sítě po každém vyhraném finále Ligy mistrů s Barcelonou a urazil ohromnou vzdálenost, aby získal sítě ze stadionu Soccer City v Johannesburgu, kde se konalo finále mistrovství světa. Zamířil přímo do kanceláře správce hřiště a požadoval svůj jedinečný suvenýr.

Co o sobě říká

  • "Jsem velmi impulzivní a rád scházím ze zavedené cesty. Tím myslím, že pokud bychom se všichni měli chovat podle toho, co po nás společnost chce a být omezováni, tak já ne. Rád vyjadřuji své pravé já – dělám, co cítím a jsem šťastný, že takový jsem.“
  • „Pokud se teď zastavíte a začnete si uvědomovat, čeho jste dosáhli, začnete odpočívat a prohrávat. Nepřemýšlím nad tím, čeho všeho jsem dosáhl. To budu dělat až ukončím kariéru, protože pak budu mít dostatek času na vzpomínání.“
  • „Je to zodpovědnost, když toho vyhrajete tolik, co já – stejně jako týmy, za které jsem hrál – protože fanoušci čekají na další úspěchy.“

Čeho by ještě mohl dosáhnout

  • Piqué už vyhrál všechny možné trofeje s Barcelonou, a protože chce kariéru ukončit v klubu svého mládí, stát se hráčem s nejvíce trofejemi v historii Barcelony je pro devětadvacetiletého obránce dosažitelným cílem. Problémem je jen to, že Andrés Iniesta a Lionel Messi, kteří mají o šest trofejí víc než on, nejeví známky toho, že by chtěli klub opustit.
  • Piqué se nikdy netajil tím, že by chtěl následovat příklad svého dědečka a stát se prezidentem Barcelony. Xavi, možný budoucí kouč Barcelony, by hrozně rád pracoval právě s ním. „Piqué má úžasné vůdčí schopnosti – vždy dosáhl toho, co chtěl,“ prohlásil na jeho adresu bývalý spoluhráč. „Trénovat, zatímco on by byl prezidentem, by byl sen. Dovedu si představit, že se to stane.“

 

 

 

 

 

 


Zdroje: uefa.com, youtube.com



Diskuze

Skvělý článek smiley

Je škoda, že nechce být jedním z kapitánů, podle mě by měl být hned po Iniestovi a případně po Messim právě on.

22.01.2017, 16:14
Tarja Jakub19

Díky. :) Kde jsi vzal, že nechce?

22.01.2017, 18:24
Migueli Jakub19
Systémový administrátor

Chce a jak. Jen jsou tu služebně starší nebo Mascherano, který byl zvolen kabinou.

22.01.2017, 18:38
Jakub19 Migueli

V pořadí před ním je Busquets, který ale služebně starší není. A pokud si pamatuji, tak když se předloni "volili" kapitáni, tak Pique řekl, že po tom nijak netouží.

22.01.2017, 18:45
Tarja Jakub19

Tak to já si právě pamatuju jinak- že by chtěl, ale že není katastrofa, když nebyl zvolen. Nebo tak nějak. smiley

22.01.2017, 19:23
Migueli Jakub19
Systémový administrátor

Busquets je na tom služebně stejně jako Piqué. Ale nikdy nebyl v jiném týmu, ale celý život v Barçe.

A právě potom hlasování říkal, že by si přál být kapitánem, ale není to konec světa a že se jednou dočká.

Ale hledat se mi to nechce smiley

22.01.2017, 20:02

Jsem rád, že hraje právě za nás. Je to hráč jsem patří, už jen to že je culé od narození.
Jsou sice tady lidi, kteří hned po prohraném zápase na něj plivali, že bez Puyola je k ničemu atd. ale těch obraných zákroků má nespočet.
A pohybuje se mezi 3-4 top stopery už nějaký pátek.

22.01.2017, 17:25

smiley smiley smiley
smiley smiley smiley

22.01.2017, 17:52

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Villarreal CF 17
4. Club Atlético de Madrid 16
5. Athletic Club 14
6. RCD Mallorca 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
30. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat