Barcelona - masový cestovní ruch a protesty proti turistům

Barcelona - masový cestovní ruch a protesty proti turistům

Pokud jste v nedávné době navštívili Barcelonu, možná jste si všimli něčeho neobvyklého.

Od začátku léta se v centru Barcelony, na bulváru La Rambla a ve čtvrtích jako Gracia a Parc Guell, objevují graffiti s nápisem „Turisté jděte domů“. To vše je součástí jednoho obrazu. Místní obyvatelé Barcelony protestují proti masovému turismu.

Dne 6. července se konala demonstrace, při níž (podle organizátorů) vyšlo do ulic 10 000 až 15 000 lidí (podle policejních odhadů jich bylo asi 3 000). Někteří z nich se dokonce zaměřili na jednotlivé turisty a stříkali na ně vodními pistolemi, když pili kávu nebo obědvali, a obehnali hotely a restaurace červenou páskou, když si „vydobývali“ území pro sebe.

Upozornil mezinárodní společenství na problém, který mnoho obyvatel trápí už léta. Nyní, když konsolidované hnutí zvyšuje povědomí a podniká kroky, začíná barcelonská politika a každodenní život odrážet tento nový pohled - a nejslavnější fotbalový klub ve městě to se zájmem sleduje.

Barcelona začíná každou sezónu domácím zápasem, v němž se utká o pohár Joana Gampera. Tato tradice sahá až do poloviny 60. let a je poctou Gamperovi, jednomu ze zakladatelů klubu z roku 1899.

Zápas se hraje vždy na začátku srpna, takže mezi návštěvníky je spousta cizinců. Letos bylo hostem Monako (a porazilo Barcu 3:0 - i když všechny bolestné pocity z tohoto výsledku byly zapomenuty při silném startu Barcy do nové ligové sezóny).

Na cestě k dočasnému domovu Barcy na Montjuicu (od začátku minulé sezony hraje Barca na Estadi Olimpic Lluis Companys, zatímco na Camp Nou probíhají rozsáhlé rekonstrukce), při odchodu z náměstí Plaça d'Espanya a využití eskalátorů, které vám pomohou dostat se na stadion, hovořilo několik turistů s deníkem The Athletic o svých zážitcích ve městě.

Čtyřiatřicetiletý Stuart z Anglie uvedl, že podle něj se s turisty zachází „nespravedlivě“. Řekl, že „chápe hněv a frustraci obyvatel“, ale myslí si, že je „špatně směrovaná“, protože „problém leží na vládě a ta musí najít řešení“.

Další byla Giulia, 34letá Italka, která v Barceloně žije již několik let.

„Když jsem poprvé uviděla graffiti, měla jsem pocit, že nejsem vítána,“ řekla. „Ale chápu, že jsou lidé naštvaní, protože já jsem taky.

„Vždycky tam jsou opilí lidé, obvykle z Anglie nebo Německa, a řvou bez triček. Vyšli byste takhle na ulici ve svém rodném městě? Tohle není Disneyland. Tady žijí lidé.“

Marti Cuso se na organizaci demonstrací podílel jako člen sdružení obyvatel barcelonské Barri Gòtic, která je v centru města mezi návštěvníky velmi oblíbená.

„Odpovědnou stranou nejsou turisté, kteří přijíždějí do Barcelony a chtějí se jít podívat na zápas Barcy,“ říká. „Zodpovědnou stranou je celý ekonomický systém.

„To, co už léta odsuzujeme, je 'turistifikace' ekonomiky. Cestovní ruch má velmi silný negativní dopad na život obyvatel. Vede k nedostatku bytů, které se mění na prázdninové pronájmy, k růstu cen, degradaci kulturního dědictví, znečišťování životního prostředí a narušování pracovních práv. Je třeba navrhnout změnu, která by snížila váhu cestovního ruchu v ekonomice města.

„Ceny letenek rostou a nízkonákladové letecké společnosti zaniknou. Co se stane s mezinárodní mobilitou, až za 20 nebo 30 let dojde k nedostatku ropy? Máme město, které je závislé na 30 milionech návštěvníků. Musíme vytvářet ekonomické alternativy a dělat to plánovaně.

„Samotné graffiti nepomůže k tomu, aby to lidé pochopili, i když je pravda, že přispělo k medializaci problému. Někteří to však berou velmi osobně, jako bychom na ně útočili. To nejmenší, co od turistů můžete chtít, je, aby věděli, že je s tím spojený určitý konflikt, ale nikdy byste neměli ukazovat přímo na ně, že jsou za to zodpovědní.“

Cestovní ruch je pro Barcu nesmírně důležitý. Existuje mnoho dalších důvodů, proč Barcelonu navštívit - kvůli jídlu, podnebí, architektuře, umění a plážím - ale mezi mnoha návštěvníky, kteří sem přijíždějí, zaujímá světově proslulý fotbalový klub také přední místo na seznamu cílů.

Muzeum Barcy je nejnavštěvovanější v Katalánsku a třetí nejnavštěvovanější ve Španělsku. Zdroje z klubu - které stejně jako všichni zde citovaní raději hovořily anonymně, aby chránily vztahy - sdělily deníku The Athletic, že v průměru 52 % vstupenek na zápasy se prodá lidem ze zemí mimo Španělsko. Za poslední sezónu na Camp Nou (2022-23) činily jejich příjmy ze vstupenek 71,6 milionu eur, z čehož 37,3 milionu eur pocházelo ze vstupenek prodaných turistům. To vše způsobilo, že dopady pandemie Covid-19 byly obzvláště ničivé.

Význam cestovního ruchu pro Barcu již vyvolal určité napětí mezi fanoušky klubu. V minulé sezóně zavedli novou politiku, která postihovala držitele permanentek, kteří neuvolnili svá místa k dalšímu prodeji, pokud se nemohli dostavit na zápas. To se nelíbilo části „socios“ (členů klubu). Na sezónu 2023-24 se z 80 274 držitelů permanentek na Camp Nou rozhodlo zaujmout místa na stadionu Lluis Companys jen 17 552.

Barcelonská městská rada již nastínila kroky, kterými reaguje na rostoucí tlak na masový cestovní ruch.

„Naše vůle a odhodlání omezit masivní turistický ruch a jeho důsledky pro město je pevná,“ řekl starosta Jaume Collboni (Španělská socialistická strana) po červencové demonstraci.

O měsíc dříve Collboni hovořil o plánech zrušit do listopadu 2028 více než 10 000 krátkodobých prázdninových pronájmů, jako jsou ty, které jsou k dispozici na Airbnb, a vrátit je zpět k bydlení. Mezi další připravovaná opatření patří omezení počtu turistických skupin na 20 osob, zvýšení příplatku k turistické dani na 4 eura za noc a vytvoření zvláštního plánu správy hojně navštěvovaných míst, jako je například okolí katedrály Sagrada Família.

Podle zdrojů z Barcy klub situaci kolem nedávných protestů bedlivě sleduje. Považují se prý za ovlivněné jakoukoli negativní zprávou, která by mohla turisty přimět k tomu, aby se rozhodli do města necestovat.

Cuso a sdružení obyvatel, které zastupuje, jsou skeptičtí ze dvou důvodů. Zaprvé si nemyslí, že opatření, která místní politici nastínili, jsou dostatečně dalekosáhlá (a také naznačují, že některá z nich nemusí být dosažitelná vzhledem k tomu, že příští komunální volby jsou naplánovány na rok 2027). Za druhé si nemyslí, že nedávné protesty a graffiti budou mít trvalý vliv na to, kolik lidí se rozhodne do Barcelony přijet.

„Kvůli čtyřem vodním pistolím sem nikdo nepřestane chodit,“ říká Cuso. „Španělská a zahraniční média vytvářejí diskurz strachu a je to něco, co odpovídá touze zdiskreditovat protesty a jejich základní argumenty.“

Větší obavy však má z dopadu masové turistiky na fanoušky Barcy.

14. dubna 2022 zavítal Eintracht Frankfurt na hřiště Barcy v rámci druhého zápasu čtvrtfinále Evropské ligy. Hostujícím fanouškům bylo oficiálně poskytnuto 5 000 vstupenek. Nakonec se na stadion dostalo asi 30 000 německých příznivců - návštěva činila 79 468 diváků.

To vyvolalo u Barcy velké rozpaky. Od té doby byla přijata opatření, aby se situace neopakovala - například zablokování online prodeje vstupenek ze zahraničních IP adres v den evropských zápasů nebo zákaz nošení soupeřových barev v sektorech vyhrazených pro domácí fanoušky.

Nedávno, před víkendovým zápasem La Ligy mezi Barcelonou a Athleticem Bilbao na Montjuicu, byl hostující manažer Ernesto Valverde dotázán, jakou atmosféru očekává. Odpověděl: „Je léto, bude tu hodně turistů, takže neočekávám nic zvláštního.“

To je bod, který Cuso spojuje s širšími trendy přílišného turistického ruchu.

„Když se teď díváte na zápas Barcy, každý den vedle vás sedí někdo jiný, někdo, kdo nezná chorály a koho víc než samotný zápas zajímá focení a natáčení na Instagram. To zážitek zcela odosobňuje a zrazuje celou identitu toho, jaké to bylo chodit na Camp Nou v 90. letech nebo v roce 2000.

„Klub se jasně profiluje jako globální značka a hraje tuto hru. Ale Barca není firma, i když se tak chová. Ve světě fotbalu je výjimkou (v tom, že je jednou z několika, které jsou vlastněny členy). Nyní do rekonstrukce Camp Nou zahrnují další VIP lóže a salonky, které budou jistě stát tisíce eur. To je model, ke kterému vše směřuje.“

Nový Camp Nou pojme 105 000 diváků. Stadion má být zcela dokončen až v létě 2026, ale Barca by se na něj měla vrátit ještě před koncem letošního roku se sníženou kapacitou 64 000 diváků - i když přesný termín prý zaručit nemůže.

Zvýšení kapacity by mělo znamenat dobrou zprávu pro tisíce lidí, kteří čekají na permanentku, i když podle zdrojů z Barcy ještě není zcela rozhodnuto, kolik permanentek bude k dispozici navíc.

Jedním z nápadů je však vyhradit určitou část pro běžný prodej vstupenek - opět s ohledem na potřeby turistů ve městě.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

„Když se teď díváte na zápas Barcy, každý den vedle vás sedí někdo jiný, někdo, kdo nezná chorály a koho víc než samotný zápas zajímá focení a natáčení na Instagram. To zážitek zcela odosobňuje a zrazuje celou identitu toho, jaké to bylo chodit na Camp Nou v 90. letech nebo v roce 2000.“

netuším, jaké to bylo kdysi, jelikož jsem začal sledovat v roce 2006, ale už jak končil Andrés byla atmosféra mdlá - jasně, bylo vyprodáno, takže krásné, ale o nějakém fandění nemohla být řeč a pořád to přetrvává evidentně (vyjma toho kotle za brankou), holt ten fotbal není tak zakořeněný v kultuře Katalánců nebo nevím

03.09.2024, 08:28

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 24
2. Real Madrid CF 21
3. Club Atlético de Madrid 17
4. Villarreal CF 17
5. CA Osasuna 15
6. Athletic Club 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 10
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
8. Lamine Yamal 4
17. Dani Olmo 3
35. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat