BARTOMEU VYSVĚTLOVAL JEDNÁNÍ KLUBU

BARTOMEU VYSVĚTLOVAL JEDNÁNÍ KLUBU

Prezident Barcelony znovu vysvětloval, proč se klub rozhodl odehrát zápas proti Las Palmas před prázdnými tribunami. Zároveň podpořil referendum a vyjádřil se také k rezignaci Vilarrubího a Monése.

Po nedělních událostech byla na pondělí svolána mimořádná schůze vedení Barcelony, kterou vedl sám prezident Josep María Bartomeu. Klub oficiálně důvod schůze nezveřejnil, je však jasné, že byla svolána především kvůli rezignaci dvou členů vedení a také kvůli politickému klimatu. Po samotné schůzi měl Bartomeu následující proslov:

"Vystupuji zde dnes po mimořádné schůzi vedení klubu. Víte, že byla v plánu na úterý, ale rozhodli jsme se svolat ji dříve kvůli mimořádné situaci, která zasáhla zemi a tím pádem i klub.

Ze všeho nejdříve bych chtěl znovu zopakovat postoj FC Barcelony k situaci, která nastala v Katalánsku.

Připomínáme vám, že v nedávných letech jsme podepsali Národní dohodu o právu rozhodnout a Dohodu o referendu. Také jsme se rozhodli vyvinout snahu, aby k právu na svobodné vyjadřování byl plně využit Camp Nou.

20. září po prohlídkách budov katalánské vlády a následnému zatýkání jsme odsoudili jakékoliv jednání, které by mohlo ohrozit zcela legální právo na svobodné vyjadřování a právo rozhodovat. A dali jsme najevo naši podporu všem osobám, entitám a institucím, které pracují na tom, aby tato práva byla zajištěna. Pokaždé jsme byli na straně většiny katalánského obyvatelstva, s co největším respektem k rozmanitosti našich členů.

Ve stejném duchu jsme vyjádřili náš odmítavý postoj a důrazné odsouzení vážných událostí, které zasáhly naši zemi, což zahrnuje hrubé a nevybíravé použití síly k tomu, aby milionu lidí bylo zabráněno v právu volit.

V souvislosti s tím jsme se zde v FC Barceloně rozhodli, že bychom měli přijmout nějaká opatření, abychom naše rozhořčení ukázali světu. V sázce byla řada možností, které jsme diskutovali s různými odděleními klubu: se členy vedení, s výkonným výborem, s trenéry a hráči. Nakonec jsem rozhodl, že bychom zápas měli odehrát, ale za zvláštních podmínek, za zavřenými dveřmi.

Naprosto chápeme, že mnoho našich členů a fanoušků by preferovalo možnost zrušit zápas. Proto musím říci, že šlo o jedno z nejtěžších rozhodnutí, které jsem kdy jako prezident Barçy učinil. Velmi vážně jsme zvažovali možnost odložit zápas, ale k tomu bychom od Profesionální fotbalové ligy nedostali svolení.

Po dosažení tohoto bodu jsem rozhodl, že se bude hrát za zavřenými dveřmi, protože jsem věřil, že obraz fotbalového utkání na úplně prázdném Camp Nou by mohl být aktem zodpovědnosti a mohl by být způsobem, jak ukázat, že naprosto zavrhujeme mimořádnou a nepřípustnou situaci, ke které v Katalánsku došlo.

Dnes víme, že zápas byl vysílán ve 174 zemích po celém světě, miliony lidí sledovalo mimořádný charakter zápasu a přední světová média vysvětlovala, proč k tak unikátní situaci na Camp Nou došlo.

Jako členům vedení je nám líto jakýchkoliv potíží, které toto rozhodnutí mohlo způsobit našim členům, členům fanklubů a fanouškům a děkujeme za pochopení.

Dnes vedení klubu přijalo rezignaci viceprezidenta Carlese Villarubího a komisaře Inovačního centra Barçy, Jordiho Monése. Oběma děkujeme za jejich oddanost během celého jejich působení v klubu.

V další záležitosti se vedení klubu rozhodlo podpořit výzvu na zítřejší (schůze se konala včera) stávku vedenou (organizací) Taula per la Democràcia. Klub zastaví veškeré aktivity na celý den a žádný z profesionálních ani amatérských týmů nebude v Ciutat Esportiva trénovat.

V tak mimořádný okamžik naší historie FC Barcelona znovu potvrzuje svou věrnost svobodě a obyvatelům Katalánska. Čeho jsme v naší zemi byli svědky, je nepřípustné. Žádáme o respekt k obyvatelům Katalánska a zase jednou budeme stát po boku jejich legitimních zástupců. My Katalánci jsme vyhráli právo být slyšeni. Jako jedna z předních entit v zemi apelujeme na to, aby bylo nalezeno politické řešení při naprostém respektování toho, co si přejí lidé.

Z naší pozice jako klubu s tak globálním polem působnosti budeme nadále říkat světu o realitě, která se v naší zemi odehrává, a o našem závazku k jejím lidem a jejich svobodě, závazku, kterému klub zůstal během své 118 leté historie věrný. Využijeme našeho členství v mezinárodních sportovních organizacích a každé příležitosti, která se naskytne. Na závěr bychom chtěli vyjádřit naši podporu všem neznámým občanům, kteří vstali za něco tak cenného, jako je naše demokracie. Tady v Barçe také stojíme za 893 obyvateli, kteří se stali obětí těch útoků, a přejeme jim rychlé a kompletní zotavení.

Visca el Barça y Visca Catalunya!"

Kromě svého proslovu Bartomeu ještě hovořil s médii a padl dotaz také na to, kde by Barcelona hrála, pokud by došlo k osamostatnění Katalánska. "Je to téma, které vyhodnotíme v klidu, až k tomu okamžiku dojde. Reprezentujeme všechny socios našeho klubu."

Jordi Mones a Carles Villarubí rezignovali kvůli tomu, že nesouhlasili s rozhodnutím ohledně utkání proti Las Palmas. Podle nich se nemělo odehrát vůbec. "Každý má svůj způsob jednání a dělání rozhodnutí. Pokud Vilarrubí a Monés preferují rezignaci, musíte to respektovat a my jim můžeme jedině poděkovat za jejich práci. V klubu vládne sjednocenost, máme odhodlání, sílu a energii pokračovat dál," vyjádřil se k jejich rezignaci prezident.


Zdroje: fcbarcelona.com, sport-english.com



Diskuze

Rozumné vyjádření. Plně respektuji rozhodnutí odehrát utkání před prázdnými tribunami. Hráči nechtěli přijít o 6 bodů, to je jasné. Sám bych toto řešení navrhl také. Navzdory smutným fanouškům, kteří se nedostali na stadion. Volby byla zodpovědná vzhledem po sportovní i bezpečnostní stránce. Ačkoliv policie informovala, že situace by nebyla nebezpečná, nikdo nemůže předpokládat dopředu chování několika desítek tisíc fanoušků během 90 minut za tak vypjaté a na psychiku všech katalánců negativně působící situace, která ve městě nastala.

03.10.2017, 19:40
Biscuit CUBEBIKE

To že se hrálo je jedna věc a druhá věc je ta že kdyby se hrálo před fanoušky...o žádný body by nikdo nepřišel...chápu,že zde narážíš na mě,ale když už to děláš dej nějakej argument co nedokazuje že jsi mimo....Navíc si tam nebyl a musím říct,že katalánci netvořili většinu fanoušků co se chtěli dostat na stadion (samej japonec),navíc znovu...proč by fanoušci útočili sami na sebe nebo na hráče,tam ti lidi byli naprosto v pohodě bez jakékoliv agrese....tu vyvolala až policie(při tom referendu).

03.10.2017, 21:56
CUBEBIKE Biscuit

Nebyl jsem tam samozřejmě. Možná máš pravdu. Jen mi to nepřišlo prostě úplně nelogické... ale pokud jsi to na místě cítil jinak, tak je to jasný smiley

03.10.2017, 23:17

Velká škoda těch peněz za lístky,to jim nikdo nevrátí.Ano politické gesto,no krása a co z toho,nerozumím tomu jak se zachovali a to barcu miluju!Na druhou stranu chápu španělský svaz,barca mohla ten zápas odložit už den předtím a ne na poslední chvílu,moc dobře se vědělo kdy bude referendum a dalo se to čekat,že budou nějaké nepokoje,takže se nemohu zbavit dojmu,že barca jednala učelově a byla politickým nástrojem v celé té věci,což mě osobně mrzí

04.10.2017, 16:14
McL_cule Maximus80

to snad, néé. doufam, ze listky budou platit na jiny zapas, nebo vrati prachy. sice prisli o rocni suarezuv plat, ale snad jsme vic nez klub.

05.10.2017, 21:27

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat