Deset rozhodnutí, která musí Xavi udělat

Deset rozhodnutí, která musí Xavi udělat

Následující tři týdny budou pro tým FC Barcelona rozhodující. Sedm zápasů, které tým Xaviho Hernándeze odehraje do doby, než klubovou soutěž ochromí Mistrovství světa v Kataru, rozhodne o tom, zda jsou Blaugranas schopni zvednout nad hlavu titul, nebo zda jsou odsouzeni k další přechodné sezóně.

Týmy jako Villarreal, Athletic Club, Bayern a Valencia budou testovat projekt, který prozatím nedokázal rozptýlit pochybnosti a vykazoval příliš mnoho známek křehkosti a citlivosti.

Po katastrofálním týdnu pro Culés je Xavi nucen učinit několik rozhodnutí, aby změnil směr týmu a zvrátil znepokojivý vývoj. Nastal čas "otřást stromem" a hledat nové vedení a konkurenceschopnost. "Máme skvělý tým," prohlásil trenér z Vallès na začátku září. Nastal čas vymáčknout z týmu, který ztratil sebedůvěru a rovnováhu a zapomněl na ty drobné detaily, které dělají velký rozdíl, maximum.

1. Obnovení pevné defenzivy

Před dvojzápasem s Interem Milán inkasoval Ter Stegen v devíti zápasech pouze čtyřikrát: proti Realu Sociedad (dvakrát), jedenkrát při výprasku Viktorie Plzeň a při nezasloužené porážce od Bayernu. Od návštěvy na Giuseppe Meazza dostali Blaugranas ve čtyřech zápasech sedm gólů. Průměrný počet inkasovaných branek na zápas se zvýšil z 0,4 na 1,74. K dosažení dobrých výsledků je nezbytná síla ve vlastním pokutovém území, díky níž jsou vstřelené góly mnohem rozhodující. Je velmi důležité si uvědomit, že obranná řada byla nejvíce postižena zraněními. Nebýt fyzických komplikací, Araújo a Koundé by byli stálicí základní sestavy, o zbývající místo ve středu obrany by se utkali Christensen a Eric a pozici levého obránce by zaujal Balde. Bez Uruguayce a Dána však zůstává několik otázek nezodpovězených: jaká je role Marcose Alonsa, co s Bellerínem, až se uzdraví, je Sergi Roberto nouzovým zdrojem na pravém beku, nebo spolehlivou alternativou, je varianta 3-4-3 variantou pro současnost nebo budoucnost?

2. Určení úlohy kapitánů

Xavi prozatím ukázal, že Gérard Piqué je pátým středním obráncem a Jordi Alba třetím levým obráncem týmu. To znamená, že oba hráči jsou na svých pozicích poslední možností. Naopak Sergio Busquets je jako defenzivní záložník nezpochybnitelný. Poté, co se proti Interu Milán a Realu Madrid hodně trápil, uvidíme, zda situace hráče z Badie dozná nějakých změn. Totéž platí pro Sergiho Roberta, který v Clásicu nepůsobil příliš jistým dojmem a byl vidět u prvního obdrženého gólu.

3. Dejme šanci Frenkiemu

De Jong se proti Madridu vrátil do základní sestavy, a přestože odehrál celý zápas, předvedl výkon na dobré úrovni. Celkově vytěžil z příležitosti maximum, i když je třeba také poznamenat, že se dopustil několika neuvážených výletů, které skončily ztrátou a následně protiútokem Madridu. Měl velmi náročné léto a na začátku sezony ho to poznamenalo, ale před Mistrovstvím světa v Kataru by měl nabrat sílu. Velkou otázkou je, zda tak dokáže učinit jako zaručená náhrada za Sergia Busquetse na pozici defenzivního záložníka.

4. Účast Gaviho ve důležitých zápasech

Nejlepší minuty zápasu v chrámu Merengues měl na svědomí záložník Los Palacios y Villafranca. Jeho vzpurnost byla chvályhodná. Osobnost, přístup, intenzita... a fotbalovost. Vše, co střídající hráč přináší, je pro tým zásadní. Jak jeho střídání - velmi chyběl v základní sestavě - tak jeho nástup ve druhém poločase Clásica potvrdily, že je nehybnou součástí sestavy Barçy. Uvidíme, zda na něj Xavi vsadí i v důležitých zápasech.

5. Dembélé a Raphinha

Je skutečností, že jak Francouz, tak Brazilec nepřinášejí v útoku potřebná řešení. Začali velmi dobře, ale postupně se vytratili. Otevřela se debata o křídelních hráčích. Bez ohledu na to, jak se Xavi rozhodne, nyní, když mají trenéři možnost udělat pět změn, by Dembélé a Raphinha mohli být mimořádnými zdroji pro oživení zápasu. Vzhledem k únavě soupeřů a otevřeným obranám by oba mohli mít mnohem větší efekt pro tým, než dosud.

6. Jak využít Fatiho

V neděli po dlouhé době opět ukázal, že je výjimečným fotbalistou. Že je to hráč, který je schopen udělat rozdíl. Trochu Ansu Fatiho je hodně. Ukázal dobrou fyzickou připravenost a byl blízko vyrovnání Clásica, fotbalově i emocionálně ztraceného. Je velmi důležité, že "zelené výhonky", které byly vidět z klenotu Masia, mají kontinuitu v čase. Jeho talent je paprskem naděje v klíčovém okamžiku sezony. Barça si nemůže dovolit příliš mnoho dalších chyb, pokud nechce ohrozit své ligové postavení.

7. Opětovná důvěra ve Ferrana Torrese

V minulé sezoně přišel v zimním přestupovém období s cílem stát se důležitým hráčem. V prvních měsících působení na Camp Nou se mu to podařilo, ale zranění v první den předsezónní přípravy 2022/23 znamenalo, že před oficiálním začátkem sezóny vypadl z užšího výběru útočníků, které Xavi zařadil po bok Roberta Lewandowského. Od té doby neúnavně pracuje na tom, aby si vydobyl místo v základní jedenáctce. Proti Madridu se ospravedlnil, vstřelil gól, který dal Culés naději, a připomněl hráče, kterým byl, když do Barcelony přišel.

8. Definování nové osy týmu

S ohledem na všechny tyto problémy musí Xavi provést změny v základní jedenáctce. Jsou zde hráči jako Ter Stegen, Koundé, Pedri a Lewandowski, kteří jsou stále nezpochybnitelní, ale jsou zde i další pozice, které volají po změně. Při "stavbě" je správné vytvoření základny, na které se staví, zásadní pro to, aby byl konečný výsledek pevný a kompaktní.

9. Princip meritokracie

Při rozhodování o všech analyzovaných rozhodnutích nemůže existovat žádný jiný přístup. Stejně jako v případě Baldeho na pozici levého obránce musí Xavi v tréninku i v zápase postavit hráče, kteří si to zaslouží.

10. Víra ve vlastní styl

Mezi fotbalem, který trenér prezentuje na tiskové konferenci, a tím, co jeho tým předvádí na hřišti v posledních zápasech, je značný rozdíl. Trenérovo poselství nemůže být jasnější: model nejslavnějších období v historii Barçy je neoddiskutovatelný. Je však důležité, aby hráči přesně pochopili, co po nich Xavi žádá. Když to udělají, výsledky se dostaví. Vítězství jako důsledek dobré hry. Tak to na Camp Nou vždycky bylo.


Zdroje: sport.es



Diskuze

Ono s tou defenzivu je to trochu jinak. Před Realem sice měla jen jeden inkasovaný gól, nicméně xGa bylo okolo šesti, teď je to 7,13.
Není to nijak špatné číslo (Real má 8,54), nicméně to dokazuje spíš brutální formu ter Stegena než nějakou nepřekonatelnou obranu.

19.10.2022, 16:51

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 15
2. Club Atlético de Madrid 11
3. Real Madrid CF 11
4. Villarreal CF 11
5. Deportivo Alavés 10
6. Athletic Club 10
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Oihan Sancet 3
3. Sandro 3
4. Ayoze Pérez 3
5. Lamine Yamal 3
7. Dani Olmo 3
8. Raphinha 3
21. Pedri 2
59. Jules Koundé 1
60. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat