MESSI PO TŘICÍTCE - STANE SE NEJLEPŠÍM STŘELCEM VŠECH DOB?

MESSI PO TŘICÍTCE - STANE SE NEJLEPŠÍM STŘELCEM VŠECH DOB?

Statistiky naznačují, že by se Lionel Messi mohl stát nejlepším střelcem všech dob. Hvězdnému Argentinci bylo nedávno 30 let a počítadla jeho gólů nejeví známky toho, že by se v brzké době měla zastavit…

Leo má nyní na kontě 507 gólů za Barcelonu, z nichž 328 vstřelil v La Lize, dalších 58 pak přidal za argentinský národní tým. Jen pěti dalším hráčům hrajícím v evropských ligách se podařilo překonat hranici 300 gólů v jedné lize. Dle RSSSF dal Messi za celou svou kariéru zatím 565 branek, což z něj dělá devátého nejlepšího střelce všech dob. Na vůbec nejlepšího střelce Josefa Bicana Messimu schází 240 branek a pouhých 11 mu chybí k tomu, aby se dostal mezi nejlepší šestku.

Mezi pátým a šestým nejlepším střelcem už je větší skok (z 576 branek na 735), portál grup14.com se proto rozhodl zanalyzovat, jak si každý z těchto nejproduktivnějších střelců vedl po třicítce. Pohled na to, jak si tito legendární hráči po třicítce vedli, může nastínit, zda je dosáhnutí 735 a více gólů možné či ne. Data byla shromážděna v roce 2015, Messiho čísla jsou proto taktéž do tohoto roku.

 

Romário je jediným hráčem s více než 700 zásahy, který dal více gólů až po své třicítce než před ní (18%). Přesněji řečeno, nikdo z hráčů, kteří zakončili svou kariéru s více než 500 góly, nedali po své třicítce více gólů než před ní, což dělá Romáriův počin o to zajímavější.

Na druhou stranu, takový Pelé vstřelil po své třicítce o 60 % gólů méně. Gerd Müller si pohoršil jen o úctyhodných 24 % a před završením kariéry dokázal vstřelit celkem 735 branek. Trojice Puskás, Hugo Sánchez a Di Stéfano zaznamenali jen zanedbatelný pokles, což se však nedá říct o Eusébiovi a Zicovi.

Když si to shrneme a vezmeme v úvahu hráče s 500 a více góly jako má Messi, do budoucna by pro Lea byl nejlepší scénář ten Romáriův. Pokud by své statistiky ještě vylepšil o 18 % jako on, dostal by se na 1180 a více gólů, což asi moc pravděpodobné nebude. Pokud by se se svými zásahy propadl o tolik jako Pelé (o 60 % horší), dosáhl by na 710 a více branek, což by jej nedostalo ani do nejlepší pětky.

Pro praktičtější porovnání, pokud dá Messi o 48 % branek méně, stejně jako Eusébio, mohl by dosáhnout na 770 a více gólů. To už by jej vyneslo nejenom do nejlepší pětky, ale pravděpodobně také před Romária, asi nejproslulejšího střelce, a před ním už by zbyl jen Bican.

 

Messi do svých 29 let dal už tolik branek, že pokud se podíváme na ty nejproduktivnější střelce po jejich třicítce, můžeme bezpečně prohlásit, že před ukončením kariéry jistě dosáhne alespoň na sedmistovku. A mytická osmistovka od toho vlastně není tak daleko…

DALŠÍ POSTŘEHY

Zbytek tabulky odhaluje řadu dalších zajímavých postřehů o hráčích, kteří nenesou jméno Lionel Andrés Messi Cuccittini:

  • Největší propad po třicítce zaznamenali: Pelé (60 %), Maradona (52 %), Eusébio (48 %), Cruyff (46 %), Shevchenko (46 %) a Ronaldo Nazário (33 %).
  • Je jasně vidět, že Maradona se po třicítce více soustředil na své neřesti a záležitosti mimo hřiště.
  • Eusébio využíval zejména své rychlosti a síly, takže jeho pokles po tom, co dosáhl 32 let, není zas tak velkým překvapením.
  • Cruyff byl spíše lehká váha a když s věkem slábl, podepsalo se to i na jeho hře.
  • Shevchenko, stejně jako Eusébio, doplatil na rychlostní propad.
  • Ronaldo Nazário po druhé operaci kolena už nebyl tím samým fotbalistou, naposledy jako fotbalista zazářil na Mistrovství světa v roce 2002.
  • Největší zlepšení po třicítce zaznamenali: Di Natale a Zlatan (90 %), Keane (51 %), Aduriz (60 %) a Pizarro (34 %).
  • Zlatan si svým působením ve francouzské Ligue 1 vylepšil statistiky, jeho odkaz to však nesnižuje.
  • Di Natale byl neskutečný. Po třicítce dal 90 % svých branek a nehrál žádnou sranda ligu. Působil v italské Serii A.
  • Keane si užíval angažmá v MLS, zatímco Aduriz se stal postrachem od svého přestupu do Athletic Bilbaa. Pizarro zase několikrát dokázal, proč je jedním z nejvíce nedoceněných hráčů, kteří kdy hráli Bundesligu.
  • Hráči jako Henry, Raúl, David Villa či Nilsterooy mají propad o 15–20 %, což není tak špatné. Každý z nich nastřílel přes 350 branek a tak malý pokles je přijatelný.
  • Kromě Shevchenka, který zaznamenal propad o 46 %, mají všichni hráči, kteří již ukončili kariéru nebo jsou stále aktivní, stále úctyhodné statistiky i po třicítce.
  • Larsson, Zlatan, Keane, Del Piero, Drogba, Pizarro, Luca Toni, Totti, Di Natale a Aduriz – všichni tito hráči vstřelili více branek až po své třicítce, zatímco Eto'o, Forlan a Klose zaznamenali značné propady.

Zdroje: grup14.com



Diskuze

Tolik práce a přitom taková... smiley

28.06.2017, 19:53

Fajn článek, díky moc.
Konečně se tady trošku něco děje. smiley

29.06.2017, 08:21
Tarja Snoop

Díky, tak aspoň někdo smiley Přišlo mi to takové nijaké, pořád samé procenta...smiley

29.06.2017, 10:57

V těch tabulkách nikde nevidím Bicana. Jak to? smiley

29.06.2017, 22:42
Tarja Meshuggah82

To mi taky nejde do hlavy, je jen v tom odkaze. smiley Asi pro ně nebyl příliš zajímavý na rozbor. smiley

30.06.2017, 08:27

Treba si uvedomiť základnú vec: Porovnávajú sa tu hráči rôzneho zamerania, špecialisti zakončovatelia s tvorcami i zakončovateľmi. Objektívnejšie by bolo, aj keď aj tak nie úplne objektívne, uvádzať kanadské bodovanie. Muller, Romário, Ševčenko, Nistelroy a ďalší podobní, to sú špecialisti zakončovatelia, nemali vplyv na hru, vpredu čakali na prihrávku do šance. To Leo nikdy nebol, šance vytváral sebe i iným sám.

30.06.2017, 08:34

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat