MOTTA: MESSIHO OTEC MI VYNADAL

MOTTA: MESSIHO OTEC MI VYNADAL

Italský záložník a bývalý hráč Barcelony promluvil o svém působení v katalánském velkoklubu.

Thiago Motta, v současnosti nastupující za francouzské PSG, po sezóně pověsí kopačky na hřebík a v rozhovoru pro Gazzetta Dello Sport se ohlédal za svou kariérou. Ta zahrnuje i působení v Barceloně v letech 1999 - 2007.

Motta přišel nejprve do B týmu, ze kterého se propracoval i do áčka a objevil se v něm v obdobný čas jako Iniesta s Messim. Po svém působení v Barce si zahrál ještě za Atlético Madrid, Janov, Inter a právě PSG.

"Byl jsem v Uruguayi na mistrovství sedmnáctek jediný bez profesionální smlouvy a snažil se mě získat Juventus, i když já jsem chtěl na tříměsíční zkoušku do Mallorcy. Ale pak přišla Barça s podepsaným dresem Rivalda, mého idola, takže pak už nebylo těžké mě přesvědčit," vyprávěl Thiago o tom, jak jej Barcelona získala.

Těžké začátky

Po příchodu do La Masie to brazilsko-italský záložník dle svých slov "neměl vůbec snadné. Vzpomínám si, že jsem do Brazílie volal z telefonní budky, zatímco Victor Valdés telefonoval mobilem přímo z pokoje a nenechal mě spát."

Tréninky pak označil za "válku. Při každém míči, který jsem dostal, na mě každý hulákal 'Přihraj, přihraj!' A 'Napadej a důrazně!' Puyol, který v té době hrál záložníka, mi řekl, abych to dělal jako on a respektoval mě pak  o trochu víc."

Působení pod Luisem van Gaalem také nebyla procházka růžovým sadem. "Bylo to velmi těžké. Když jste neměl tričko zastrčené v trenkách, nedovolil vám trénovat. Tehdy přivedl Iniestu do prvního týmu... Už v té době jste mohli vidět, že i ve 14 byl fenomenální. Nebál se nikoho."

Příchod Messiho...a menší rozkol

Na Lea Messiho má Thiago jen dobré vzpomínky a považuje ho za přítele i přesto, že jejich vztah začal nešťastnou příhodou. "Na prvním tréninku jsem do něj šel tvrdě a jeho otec za mnou přišel a vynadal mi, že to bylo přehnané. Pravdou však je, že to je jediný způsob, jak ho zastavit."

Vzpomněl i Samuela Eto'a, kterého viděl jako "vůdce na hřišti i mimo něj. Bezpochyby měl monstrózní techniku i fyzičku a byl klíčovým hráčem i při úspěchu Interu."

Jeden z nejhorších momentů přišel ve finále Ligy Mistrů v Saint Denis, ve kterém si Motta nezahrál. "Bylo to taktické rozhodnutí, ale Rijkaard věděl, jak vám to má vysvětlit. Dalo by se říci, že přišel z milánské školy jako třeba Ancelotti, další z mých velkých trenérů."

Xavi a fotbalová DNA

Na Xaviho měl Motta samá slova chvály. "Xavi měl, jako já, fotbalovou DNA zavedenou Cruyffem." O svém odchodu z Barçy řekl jen to, že "byl způsoben konfliktem s Laportou."

Když padl dotaz na Thiagovu ideální jedenáctku, zařadil do ní  Valdése, Puyola, Thiaga Silvu, Sylvinha, Iniestu, Pirla, Rivalda, Deca a vepředu Messiho, Eto'a a Ronaldinha. "Jsem hrozně rád, že jsem s nimi se všemi mohl sdílet šatnu."

"Zahrál jsem si s Ronaldinhem, Eto'em, Messim i Neymarem, ale nejsilnější byl Deco," zakončil Motta svůj rozhovor.


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. RCD Mallorca 14
5. Villarreal CF 14
6. CA Osasuna 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
69. Jules Koundé 1
70. Ferrán Torres 1
101. Pablo Torre 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat