NÁKUP SUÁREZE STÁL ZA TO

NÁKUP SUÁREZE STÁL ZA TO

Uruguayský kanonýr odehrál o víkendu sté utkání v dresu Barcelony a se svým až nakažlivým zápalem do hry, neutuchající energií a vynikajícím čuchem na góly se katalánskému celku vyplatil do posledního utraceného eura.

Suárezův jubilejní 100. zápas ze soboty byl velmi podobný těm předešlým 99. Obránce Girony trápil po celých 90 minut a na pomezního se při rozhodnutí v jeho neprospěch vztekal téměř stejně tak dlouho. Svou chuť do náběhů za obranu tím však nijak neomezil, až se mu nakonec jeden z nich podařilo proměnit bez toho, aniž by sudí zvedl svůj praporek.

Se svými 87 góly na tom sice není tak dobře jako Cristiano Ronaldo, který jich po svém přestupu z Manchesteru United ve stejném počtu zápasů vstřelil 111, když to však srovnáme s ostatními hráči, nákup Suáreze se Barceloně vyplatil do posledního eura.

Tato sezóna je pro El Pistolera výzvou. Neymarův odchod hru Barcelony pozměnil a Suárez se najednou ze středu hřiště ocitl lehce odsunutý vlevo. Ernesto Valverde totiž do středu posunul Lea Messiho, Suárez je však schopný se přizpůsobit, což dokázal i v sobotním zápase.

Původním plánem před zraněním Dembélého bylo, že napravo bude operovat právě francouzská posila, Messi se vrátí na starou známou pozici falešné devítky a Luis Suárez bude hrát po jeho levici. Neměl se sice stát čistým křídelníkem, uvolněný prostor na levém kraji by větral Andrés Iniesta s  Jordim Albou, stále se však pro Suáreze jedná o změnu.

Pozice vzdálenější od středu hřiště by mohla znamenat méně vstřelených branek, Barcelona však nadále spoléhá na Luisitův neutuchající a nakažlivý zápal do hry, který žene vpřed celý tým. A i kdyby jich nakonec vstřelil méně, stále se vleze do desítky nejlepších střelců Barcelony. Na svém kontě má totiž 124 gólů ve všech soutěžích, což je stejný počet jako má Mariano Martin, momentálně desátý nejlepší střelec Barcelony.

Suárez sice nejspíš nedožene Messiho (515 branek ve všech soutěžích), blíží se však Ronaldinhovi, který za čtyři sezóny v Katalánsku dokázal vstřelit 95 gólů.

Mezi lety 2003 - 2009 řádil v Barçe Samuel Eto'o, který má na svém kontě 131 branek a na toto číslo by Suárez dosáhnout mohl. A nejen z tohoto pohledu může být Suárez brán jako Eto'ův nástupce. Když Kamerunec Barcelonu opouštěl, z pohledu agresivity za sebou zanechal výrazný deficit.

Barcelona sice vyhrávala trofeje s Davidem Villou a Pedrem, které později nahradil Alexis Sánchez či Neymar, nikdo z nich však neměl Eto'ův přístup.

"Potřebujete být trošku zlí, abyste byli střelcem," prohlásil kdysi kouč Eibaru Jose Luis Mendilibar na adresu Diega Costy, kterého rok trénoval ve Valladolidu. Stejně jako to platí pro nekonvenčního Brazilce, platí to i pro Eto'a a Luise Suáreze.

A možná tím největším komplimentem pro něj je, že sice rozesmutnil už nejednoho obránce, nikdy by však nezklamal Messiho. Není to jen o tom, že zůstal po jeho boku, Luis Suárez se stal jedním z jeho nejbližších přátel v klubu a ideálním parťákem na hřišti.

Argentina už doplatila na to, že samotný Messi vždy nemusí stačit. Vedle Suáreze však nikdy sám není a Barcelona z toho jen profituje - 100 ligových utkání a Luisito je na cestě ke 100 vstřeleným brankám.


Zdroje: dailymail.co.uk



Diskuze

smiley

01.10.2017, 08:31

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat