BARÇA B 2013/14: KDE JSOU TEĎ? (3. ČÁST - KRAJNÍ OBRÁNCI)

BARÇA B 2013/14: KDE JSOU TEĎ? (3. ČÁST - KRAJNÍ OBRÁNCI)

Rezervní tým sezónu 2013/14 zakončil na parádním 3. místě ve druhé nejvyšší soutěži ve Španělsku, od té doby to však šlo z kopce. Portál barcablaugranes.com přináší pohled na to, jak si jednotliví hráči tehdejšího kádru nyní vedou.

V poslední době se hodně psalo o znepokojujícím stavu La Masie a riskantní cestě odchovanců za vysněným přesunem z Mini Estadi na Camp Nou. Poslední významná generace Barçy B, která dokázala vybojovat 3. místo v Segundě División, sestávala z celé řady vysoce ceněných mladíků. Autor prozkoumal, jak se nadále vyvíjely kariéry těchto slibných hráčů. V první části jsme se podívali na gólmany, ve druhé jsme pokračovali středními obránci a teď nás čekají jejich parťáci z kraje obrany.

Carles Planas

Carles do Barçy B dokráčel obvyklou cestou. Ve svém rodném městě začínal za klub Sant Celoni a k La Masii se připojil v devíti letech. Postupoval jednotlivými kategoriemi až se jako osmnáctiletý dostal v roce 2009 do rezervy. Katalánský bek byl  v sezóně 2013/14 spolehlivým článkem barcelonské obrany a odehrál 35 ligových utkání z celkových 42. Připsal si i pojedné brance a asistenci a ve většině zápasů začínál v základu (33). Působivé je, že během celého tažení Segundou División obdržel jen čtyři žluté karty,

V prvním mužstvu se objevil dvakrát - debutoval v utkání Copa del Rey proti Alavésu (listopad 2012) a týden na to si zahrál i Ligu mistrů proti Benfice. Pravidelně nastupoval v mládežnických reprezentacích, zahrál si od U17 až po U21. Po pěti letech na Miniestadi Carles v roce 2014 Barcelonu opustil. Jako volný hráč se upsal Celtě Vigo, kde plní roli náhradníka.

Alejandro Grimaldo

Nejslibnější hráč kádru byl v lednu 2016 prodán do Benficy a pro mnohé fanoušky to bylo obrovským zklamáním. Za Barçu B debutoval 4. září 2011 v rekordních 15 letech a 349 dnech. Ve třinácti se do La Masie přesunul z Valencie a okamžitě stoupal v hierarchii blaugranas. Poté si však v roce 2013 přetrhl přední zkřížený vaz v koleni, což znamenalo náhlý konec jeho pozvolnému prosazování v kádru rezervy. V druhé půli sezóny 2013/14 se však stihl vrátit a v Segunda División ještě odehrál 14 utkání, ve kterých si připsal 2 asistence.

Před svým odchodem se ještě stal jedním ze čtyř kapitánů rezervy. V současné době je členem kádru španělské jednadvacítky a v mládežnických kategoriích reprezentoval pravidelně. V Benfice se mu daří fantasticky a v základní jedenáctce připravil o místo Eliseua. Bývá považován za jednoho z nejlepších levých obránců na světě a dost možná se stane jedním z těch, co se do Barcelony vrátili.

Lucas Gafarot

Lucas se k La Masii připojil v roce 2012 po několika letech v Sant Just a UE Cornellà. Do Barçy B byl povýšen v létě 2013 a v sezóně 2013/14 plnil roli náhradníka. Připsal si 7 startů a celkově se během svého působení na Miniestadi nikdy nestal pravidelně nastupujícím hráčem.

V létě 2015 se vrátil na dvouleté hostování do Cornellà, za které hrál pravidelně v základu třetí ligu. Jeho kontrakt na konci sezóny vyprší a Barcelona jej pravděpodobně nebude chtít prodloužit.

Patric

Patricio Gabarrón Gil, známý jednoduše jako Patric, se k La Masii připojil jako patnáctiletý v roce 2008. Ještě před tím strávil dva roky v Realu Murcia a dva roky v akademii Villarealu. V září 2012 debutoval za béčko, když jako střídající hráč naskočil do vítězného zápasu proti Herculesu. Z defenzivního záložníka byl přeučen na pravého obránce.

V sezóně 2012/13 odehrál v lize 35 utkání. Celých 90 minut odehrál ve třiceti utkáních, připsal si gól a asistenci a obdržel 7 karetních trestů. Jednou byl i vyloučen, a to při domácí prohře 0:2 s Eibarem. V listopadu 2013 debutoval v áčku, když z lavičky naskočil do zápasu Ligy mistrů proti Ajaxu, který skončil venkovní prohrou 2:1.

Když zcela zjevně neměl místo v prvním týmu, podepsal v létě 2015 s Laziem jako volný hráč. Zde plnil roli náhradníka a objevoval se na různých pozicích v obraně.

Joan Campins

Rodák z Mallorcy podepsal s Barçou B v létě 2013. Dvanáct let strávil v klubu Poblense ve svém rodném městě a další dva roky v Realu Mallorca. Za rezervu Barcelony debutoval jako náhradník při venkovní remíze s Tenerife (2:2). O týden později odehrál celé utkání za Juvenil A v mládežniské Lize mistrů a na výhře 4:1 nad Ajaxem se podílel i asistencí. Na zbytek sezóny 2013/14 byl ze hry vyřazen kvůli svalovým zraněním.

Po patnácti startech během dvou a půl letého působení na Miniestadi odešel v lednu 2016 na hostování do Realu Zaragozy. Poté se v létě přesunul do druholigového CF Reus.

Xavi Quintillà

Xavi Quintillà se k La Masii připojil společně se svým starším bratrem v roce 2009. Pohotově postupoval hierarchií klubu a v mládežnických kategoriích pravidelně reprezentoval Španělsko od U16 až po U19. V roce 2011 se jej pokusil zlákat Arsenal - ve stejném roce, kdy získal Bellerína a Jona Torala.

Po několika úspěšných letech v jednotlivých věkových kategoriích byl postupně začleněn do Barçy B. V posledním zápase sezóny 2012/13 se dostal i na lavičku. V následující sezóně se na ní univerzální bek objevil celekm třikrát. Většinu sezóny strávil jako klíčový hráč v Juvenilu A, se kterým v roce 2014 vyhrál mládežnickou Ligu mistrů. Na cestě za titulem si připsal 5 asistencí a 1 gól. Během tří let na lavičce rezervy si připsal 8 startů ve třetí lize, když béčko v sezóně 2014/15 sestoupilo.

V létě 2016 se vrátil na hostování do Lleidy hrající třetí ligu, kde zatím pravidelně nastupuje. Jeho smlouva s Barcelonou skončí v létě 2018 a ještě se uvidí, jakou roli sehraje po svém letním návratu do rezervy.


Zdroje: barcablaugranes.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat