OFICIÁLNĚ: Deco novým sportovním ředitelem klubu

OFICIÁLNĚ: Deco novým sportovním ředitelem klubu

Portugalec Deco, někdejší záložník ,,Blaugranas" mezi lety 2004 a 2008, a hlavně legenda klubu se na nadcházející 3 sezóny oficiálně stává sportovním ředitelem. 

Deco bude vést nastavení sportovní filozofie klubu, a bude dávat dohromady sestavu spolu s hlavním trenérem Xavim Hernándezem. Stane se tak nejvyšším představitelem fotbalové sekce v klubu. 

Tenhle příchod jde ruku v ruce s oznámením ze dne 2. května, kdy Decův předchůdce Mateu Alemany oficiálně oznámil odchod z klubu po konci nynějšího přestupního období (2. září). Než však současné přestupní období skončí, budou Alemany a Deco na přestupech klubu pracovat společně. 

V nadcházející týdnech klub oznámí detaily ohledně toho, jak bude dále fungovat sportovní oddělení. 

Narozen v Brazílii, stvořen v Portugalsku 

Anderson Luis de Souza se narodil před 45ti lety v Brazílii. Brzo se však stal známým pouze jako ,,Deco". Tuto přezdívku mu dal jeho strýček ještě za časů, kdy byl malým dítětem. Toto jméno se v jeho rodné Brazílii i za jejími hranicemi stalo slavným díky tomu, že jeho nositel se prosadil do světového fotbalu, a stal se legendou klubu FC Barcelona. 

Svou kariéru začal ve svém rodném São Paulu v klubu Nacional, a poté Corinthians. Ve věku dvaceti let se však tento kreativní středopolař přesunul do Evropy. Jeho destinací se stalo Portugalsko, kde zaznamenal 75 startů za národní tým země, která jej ,,adoptovala". 

Jeho první evropská štace byla Benfica, odkud se přesunul k rivalovi do FC Porto. Do klubu, se kterým vyhrál pohár UEFA, tři ligová prvenství, a zejména vítězství v Lize mistrů. Po vyhrání největší trofeje na evropské klubové scéně podepsal v roce 2004 klubu, kde se měl stát o 19 let později sportovním ředitelem. Nepředbíhejme však. 

Ve čtyřech sezonách za modro-červené barvy si připsal 161 startů s bilancí 20 gólů, a 45 asistencí. Stejně jako v portugalském Portu, i v katalánské metropoli jednou nad hlavu zvednul onu nejcennější klubovou trofej v rámci ,,starého kontinentu". Ta přišla v roce 2006 díky vítězství nad londýnským Arsenalem ve francouzské metropoli, Paříži. Jako ,,Blaugrana" pak získal ještě 2 ligové tituly, a 3 vítězství v Superpoháru. 

Po odchodu v roce 2008 se po 15 letech vrací v jiné roli jako expert v objevování talentů s důležitou rolí v klubové struktuře. 


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 15
2. Club Atlético de Madrid 11
3. Real Madrid CF 11
4. Villarreal CF 11
5. Athletic Club 10
6. RC Celta de Vigo 9
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Oihan Sancet 3
3. Sandro 3
4. Ayoze Pérez 3
5. Lamine Yamal 3
7. Dani Olmo 3
8. Raphinha 3
20. Pedri 2
58. Jules Koundé 1
59. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat