100 dní Koemana v Barceloně

100 dní Koemana v Barceloně

Když se Ronald Koeman v létě připojil k Barceloně, mnozí chtěli, aby dostal dostatek času. Holandský trenér totiž přichází ve velmi složité době, kdy se klub nachází v ekonomické a organizační krizi. Kromě nejasností okolo funkce prezidenta klubu a jeho náhradě, musel Koeman řešit další problémy, včetně několikrát zmiňovaného odchodu Lionela Messiho. Zde jsou klíčové body jeho prvních 100 dní v Barceloně.

Autorita

V tomto bodě je jasno. Trenér si autoritu určitě na rozdíl od svých předchůdců vytvořil. Díky svému postavení v kabině nastolil změny a pravidla, která hráči musí respektovat.

Styl hry 

Je zřejmé, že v Barceloně došlo ke změně herního stylu. Tým se snaží vysoko presovat a tlačit soupeře po ztrátě míče. Pokud je ale v držení, naopak se snaží dostat do šance postupným útokem. Nutno dodat, že útočná fáze někdy trpí právě kvůli velmi pomalému přechodu do útoku a až zbytečně velkém počtu přihrávek na úkor přímočařejší hry. 

Lionel Messi

Jedním z hlavních úkolů trenéra Koemana je dostat z Messiho to nejlepší, což se ale dosud v sezóně nepovedlo. Vypadá to, že mezi sebou mají dobrý vztah, alespoň ve srovnání s předchozím trenérem Setiénem. Nicméně na hřišti se to neodráží. Otázkou zůstává, zda za tohle lze vůbec vinit právě Koemana. O nespokojenosti Messiho se dlouho hovořilo převážně kvůli špatné situaci v klubu na těch nejvyšších pozicích mimo trávník. 

Výsledky

Výkony a převážně výsledky jsou velmi nevyrovnané. Zatímco v Lize mistrů je Barcelona stoprocentní a všechny své čtyři zápasy vyhrála, v lize zažívá nejhorší vstup za 29 let. Barcelona má sice oproti většině ještě dva zápasy k dobru, ovšem situace není ani tak vůbec dobrá a je potřeba začít pravidelně získávat body. Občas může Koeman v zápasech vypadat rezignovaně, ale neskrývá se před ostřejšími slovy a pokud se mu něco nelíbí, dá to ihned najevo. 

Tréninky

S příchodem Koemana došlo ke změně i v této části. Oproti svým předchůdcům klade důraz na delší a intenzivnější tréninky. 

Herní systém

Hned od svého nástupu udělal také velkou změnu v herním systému. Od začátku sezóny hraje Barcelona v rozestavení 4-2-3-1, kde v záložní řadě staví výhradně De Jonga. K němu ve středu pole nejčastěji nastupoval Busquets a Pjanič. To vše ale platilo před marodkou, která nyní v klubu nastala. Z toho důvodu se například objevil De Jong i na pozici stopera. 

Nasazování mladých hráčů

Holandský trenér se nebojí dát šanci mladíkům, což je asi největší pozitivum po jeho příchodu. Pod jeho vedením měl před zraněním střeleckou formu Ansu Fati. Velmi dobře se také zlepšuje další mladý hráč Pedri, který už mnohokrát naskočil od začátku, mimo jiné například v El Clásicu nebo v Lize mistrů. Většině fanoušků ale chybí častější nasazování Aleňy a Puiga. Z důvodu velké marodky převážně v obraně se ale dá očekávat, že mladíci budou dostávat ještě více prostoru. Například v úterním zápase proti Kyjevu debutoval mladý stoper Oscar Mingueza. 


Zdroje: www.marca.com



Diskuze

Má spokojenost s Koemanem za prvních 100dnů je na 65%.

28.11.2020, 14:02

Má nespokojenost je se stálým nasazováním Griezmanna, nenasazováním Aleňy a Puiga a nenasazením Peňy v některém utkání v době zranění ter Stegena.

28.11.2020, 14:49

Má nespokojenost je s tragickými výsledky a tragickou produktivitou v lize (v 5 z 8 zápasů jsme dali jenom jeden jediný gól) a nekonzistencí výkonů (zatím bylo více opravdu špatných než opravdu dobrých zápasů - Villareal, Celta, Betis, Juventus kvalita a Sevilla, Getafe, Real, Alavés, Atlétiko, Dynamo bída. Ještě hůř to vypadá, když si uvědomíme, že ty první dva dobré výkony byly hned na začátku ligy.

28.11.2020, 19:42
Andreas Klokanomet

Dynamo bída ? Ak myslíš prvý zápas, dajme tomu. Ale jednej veci nerozumiem. Všetci dobre viete, v akom stave je klub posledných pár rokov. Ako je na tom počas pandemie či už finančné alebo aj náladou. Aká aféra sa odohrala v lete a aj napriek tomu očakávate od Koemana zmenu hry okamžite. A to ma mužstvo zadecinované zraneniami, bez možnosti posilniť sa. Aj napriek tomu robí zázraky, hrajú mladý chlapci ( po čom tu väčšina volala roky) . Hejtí sa tu nenasadzovanie Puiga, kde nikto nevie aké dôvody má Koeman ak si vezmem, že Mingueza šancu dostal a pritom to ani nieje taký supertalent.

29.11.2020, 13:12
Klokanomet Andreas

Právě naopak. Vždyť se zbavil, podle tebe a tobě podobných, těch největších kazimrdů, kteří to celému týmu kazili - Suáreze, Rakitiče, Vidala a navíc se zbavil i průměráků, kteří na to neměli (to zase říkám já - Arthur, Semedo, Todibo). Takže by měl být v mnohem lepší situaci než trenéři před ním, ne?

29.11.2020, 13:55
Andreas Klokanomet

Jedna vec je, že sa zbavili hráčov, ktorý buď nedosahovali úroveň alebo už vekom o ňu prišli. Druhá, že si musel vystačiť s tým, čo ostalo. A to s hráčmi do 20 rokov bez skúseností, stopérmi ktorý nestíhajú fyzicky a nahnevaným Leom ktorého bolo nutné presvedčiť o projekte aby na celú sezónu totálne nerezignoval. Peniaze na svoj projekt nedostal žiadne a len dobré vzťahy s Ajaxom a ich zhovievavosti viedli k príchodu Desta. Ak by bol kdekoľvek inde nebol by tu ani on. A z toho mala si myslím, že ťahá maximum aj herne aj hráčsky. Viď dnešný zápas.

29.11.2020, 16:42
absint Klokanomet

Jako sorry, ale o výkonech Suaréze nebo Rakitiče z minulé sezóny se snad nedá vůbec diskutovat. Ani jeden z nich nepředváděl výkony hodné hráčů Barcy.

29.11.2020, 17:18

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 18
2. Real Madrid CF 14
3. Athletic Club 13
4. Club Atlético de Madrid 12
5. RCD Mallorca 11
6. Villarreal CF 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 6
2. Raphinha 5
3. Ayoze Pérez 4
4. Kylian Mbappé 4
5. Oihan Sancet 3
8. Lamine Yamal 3
10. Dani Olmo 3
24. Pedri 2
62. Jules Koundé 1
63. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat