Duel starých známých tváří odstartuje šňůru utkání na Camp Nou v závěrečné části sezony

Duel starých známých tváří odstartuje šňůru utkání na Camp Nou v závěrečné části sezony

Měření sil Barcelony a Realu Sociedad bude první ze tří domácích, které Katalánci odehrají před svými diváky. Dojde v něm i na setkání fotbalistů, kteří se dříve potkali v jiných soutěží.

V měsíci březnu bude ve hře 9 ligových bodů veledůležitých pro potenciální zisk titulu a také se o slovo přihlásí Liga mistrů prostřednictvím odvetných klání v osmifinále, kde Barcelona čelí Neapoli. Jako první ale přijde na řadu souboj s baskickým Realem Sociedad, který je 6. a hodlá ukončit sérii jednadvaceti porážek v řadě na Camp Nou.

Barca je však doma neporažená a ve třinácti dosavadních kláních pod hlavičkou LaLigy jednou remizovala (s Realem Madrid), jinak vždy zvítězila. Následovat pak bude jediný výjezd v rámci tohoto měsíce a to na Mallorku, kde se v sobotu 14. března utkají svěřenci Quiqueho Setiéna s tamním Realem na stánku San Moix.

O pouhé 4 dny později se však vrátí domů a pokusí se dotáhnout postup do čtvrtfinále v UEFA Champions League. Z italské Neapole si dovezli slibný výsledek 1:1 a nyní budou doufat, že se budou moci spolehnout na podporu z ochozů. O víkendu pak přijde na řadu třetí zápas na domácím stadionu, v němž jim bude dělat soupeře Leganés.

Stane se tak v neděli 22. března a půjde o hodně. Celku z madridského předměstí schází 5 bodů na místa zajišťující záchranu a budou se snažit získat dobrý výsledek. Následovat pak bude už jen reprezentační přestávka a předposlední měsíc sezony. Ovšem nepředbíhejme a nejprve se zaměřme na dnešní duel.

V něm se na barcelonské půdě představí Real Sociedad, jenž zde naposledy dal gól v roce 1995 při remíze 1:1. Lionel Messi měl prsty ve čtyřiadvaceti gólech v posledních třiadvaceti utkáních (15 gólů a 9 asistencí). V posledních pětadvaceti duelech neprohráli domácí v lize ani jednou, pouze dvakrát remizovali a gól nedali jen jednou.

Stalo se tak v prosinci v již zmíněném El Clásiku. A co se týče Basků ještě jednou, těm schází 2 body zmíněné již v preview na účast v příštím ročníku Ligy mistrů, kde naposledy působili ještě s Antoinem Griezmannem v kádru a to v sezoně 2013/14. Dnes pak dojde i k několika setkáním starých známých z jiných soutěží.

Frenkie de Jong a Martin Odegaard

Prvními takovými jsou Frenkie de Jong a Martin Odegaard. Tito dva mladí záložníci na sebe naráželi pravidelně v nizozemské Eredivisii, kdy oba shodně nosili číslo 21. Ačkoliv působili v této soutěži přes tři sezony, poprvé na sebe narazili v sezoně 2018/19, kdy Nor oblékal dres Vitesse. To doma prohrálo s Ajaxem 0:4.

Do té doby ještě Odegaard hrál za Heerenven. V sezoně 2016/17 byl de Jong na lavičce, zatímco on střídal v 63. minutě utkání, které skončilo výhrou De Godenzonen 5:1. V nadcházejícím ročníku se opět radovali amsterdamští po výsledcích 4:0 venku a 4:1 doma. V obou případech nastoupil Odegaard v základu a de Jong zůstal na lavičce.

Frenkie de Jong a Alexander Isak

Na place se pak potkali ještě jednou 23. dubna 2019, kdy oba odehráli celý zápas, jenž skončil výsledkem 4:2 pro Ajax. Nizozemec se pak ve své vlasti potkal ještě se švédským střelcem Alexanderem Isakem a to v utkání proti Willemu II Tilburgu, jehož je de Jong odchovancem. Stalo se tak znovu v již zmíněné sezoně 2018/19.

Arturo Vidal a Adnan Januzaj

Isak se v tomto duelu prosadil, ovšem jednalo se o kosmetickou úpravu skóre 4:1 pro mistry tamní ligy. Oba byli staženi ze hřiště zhruba ve stejném čase a to v 83., resp. 84. minutě. Nyní se přesuneme do Německa, kde Arturo Vidal hrával za Bayern. V ročníku 2015/16 narazil v bundesligovém utkání na Adnana Januzaje, tehdy hráče Borussie.

Arturo Vidal a Mikel Merino

Dortmund tehdy padl se svým rivalem 1:5 a oba zmínění borci naskočili do hry z lavičky. Proti stejnému sokovi se pak na hřišti našli o rok později i Vidal s Mikelem Merinem. Chilan přišel do hry v 68. minutě zápasu, jenž opět skončil výsledkem 5:1 pro Bayern, a to čtvrthodinu po svém španělském protihráči. Vraťme se ještě k Januzajovi.

Luis Suárez a Adnan Januzaj + Nacho Monreal

S ním se totiž v Premier League setkal Luis Suárez, jenž do sobotního zápasu nemůže naskočit z důvodu zranění. Stalo se tak v ročníku 2013/14, kdy Uruguayec oblékal dres Liverpoolu a Belgičan Manchesteru United. Ve stejném roce pak ještě poměřili síly Suárez a levý zadák Nacho Monreal, tehdy ve službách londýnského Arsenalu.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Villarreal CF 14
4. Club Atlético de Madrid 13
5. Athletic Club 13
6. RCD Mallorca 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
64. Jules Koundé 1
65. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat