EL CLÁSICO: FAKTA, PŘÍBĚHY, KURIOZITY

EL CLÁSICO: FAKTA, PŘÍBĚHY, KURIOZITY

Zápas, který elektrizuje celý fotbalový svět ... 

Tato hra prostě nestárne! Tvrdit, že Clásico mezi Barcelonou a Realem Madrid elektrizuje celé Španělsko, by bylo úplně podceňované. Když oba odvěcí rivalové bojují v nejvýznamějším duelu ve světě fotbalu, sleduje to pečlivě celý svět. A teď pár čísel a faktů na rozehřátí...

Přímé srovnání: Real může mít nos nahoru (ale ne nadlouho)

V La Lize proti sobě stáli velcí soupeři dosud 177 krát. Královský klub z hlavního města měl přitom převahu častěji (72 ku 71 vítězstvím a 286 ku 287 gólům).

Vládci titulů v přímém duelu 

Jak moc oba ikonické kluby dominují Primera División ukazuje pohled na počet trofejí. V posledních 15 letech získali 13 mistrovských titulů Barca nebo Real. Královský klub vyhrál titul celkem 33 krát, zatímco jeho odvěký rival "jen" 25 krát. V žebříčku je na třetí pozici následuje Atlético Madrid s deseti tituly.

Rekordman ve vstřelených gólech: Lionel Messi

Dalo by se říct, že se Messi v španělské Primera Division už roky strefuje podle libosti. Také na seznamu nejlepších střelců El Clásica je Argentinec na vedoucí pozici. 28 krát trefila "blecha" branku velkých rivalů. Tím zřetelně odsunul Alfréda di Stefana i Cristianu Ronalda (oba 18 gólů) na příčky za ním. 

Rekordman Barcy v počtu zápasů: Xavi

U Katalánců se na celkovém skóre nejvíce podepsal Xavi Hernandéz. "Režisér zálohy" byl k dispozici ve 42 duelech. Stejný počet El Clasic odehrála také legenda Realu Madrid Francisco Gento. 

Benzema byl nejrychlejší

Pouze 22 sekund potřeboval útočník Realu Madrid Karim Benzema v prosinci roku 2011, aby docela změnil průběh duelu proti odvěkému rivalovi. Jeho branka byla nejrychlejší, která kdy v zápase mezi Realem a Barcou padla.

Nejvíce hattricků: Ferenc Puskás a Lionel Messi 

Tři góly v El Clasicu se člověku každý den dát nepodaří. Pěti hráčům se ale tento umělecký kousek povedl už dvakrát: Legendě Realu Puskásovi, Messimu, Jaimemu Lazcanovi, Santiagovi Bernabeú a Paulinhu Alcántarovi.

Věčný duel: Xavi vs. Casillas

Ve španělském národním mužstvu se zapsali do historie, když se stali po sobě mistry Evropy, mistry světa a znova mistry Evropy. V klubech byli odvěcí rivalové: Xavi a Iker Casillas proti sobě stáli ve 36 soutěžních zápasech. Žádný pár se v Clasicu nesetkával častěji.

Největší nakládačky v nedávné historii

V posledních letech byly většinou výsledky duelu mezi Realem a Barcou spíše těsné. Poslední vskutku výrazné vítězství ukořistila Barcelona v listopadu roku 2015. Tým Luise Enriqueho tehdy na Santiago Bernabeu sestřelil královský klub pod vedením Rafa Beníteze 4:0. Nejvyššího vítězství vůbec se podařilo dosáhnout Realu v únoru roku 1935 (8:2).

Střelec gólů na obou stranách: Louis Figo 

Jenom čtyřem hráčům se podařilo trefit jak za Real Madrid, tak i za Barcelonu. Luis Figo pět let oblékal nejen bílý, ale také červenomodrý dres a podařilo se mu na seznam střelců zapsat na obou dvou stanách.

Střelec gólů na obou stranách: Ronaldo

I když brazilský legendární útočník oblékal dres Barcy pouze jeden rok (1996/1997), byl v této době nejúspěšnější (37 branek ve 34 zápasech, z toho jedna trefa v Clasicu). U Realu podepsal později smlouvu na pět let a trefil se samozřejmě i proti Barceloně. 

Střelec gólů na obou stranách: Luis Enrique

Pět let v Realu Madrid, osm let v Barceloně - Luis Enrique měl dost času na to, aby vstřelil branku v El Clasicu v obou dresech. Kromě těchto třech hráčů se ve věčném duelu trefil za oba kluby ve dvacátých a třicátých letech také Josep Samitier.

Poslední duel na neurální půdě

Vzácná fotografie: Obvykle jsou dějištěm El Clasica Santiago Bernabeu nebo Camp Nou. Naposledy se na neutrální půdě v rámci soutěžních zápasů potkaly obě strany ve finále Copa del Rey v roce 2014. Tehdy byla místem zápasu Mestalla ve Valencii a Real zvítězil 2:1. V rámci letní přípravy v roce 2017 si změřili síly na Hard Rock stadionu v Miami. Barca zvítězila 3:2.


Zdroje: www.sport.de



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. RCD Mallorca 14
5. Villarreal CF 14
6. Athletic Club 13
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
11. Lamine Yamal 3
13. Dani Olmo 3
28. Pedri 2
66. Jules Koundé 1
67. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat