Piqué: Superliga by zničila celý systém, to přece pro fotbal nechceme

Piqué: Superliga by zničila celý systém, to přece pro fotbal nechceme

Piqué je přesvědčený o tom, že by se měl ve fotbale prosadit lepší model, než je Superliga. Většina klubů už od tohoto projektu dala ruce pryč, některé však zůstaly.

"Pokud bych se měl vcítit do role Laporty, přišel tady do špatné situace, hlavně z finančního hlediska. On udělá to nejlepší rozhodnutí pro klub. Prozatím je Barcelona jedním ze zakladatelů Superligy. Myslím si, že v tom rozhodnutí hrála velkou roli finanční situace klubu,"  komentoval pozici prezidenta Piqué.

"Pokud se na to podívám z pohledu hráče, nemyslím si, že je to pro svět fotbalu dobrá věc. Já tu nejsem od toho, abych něco počítal. Ale když v Lize mistrů rozdávají 3.5 bilionů eur, v Superlize toto měli ztrojnásobit. Pokud si ale promluvíte s experty na televizní práva, řeknou vám, že tam nebude žádný trh."

Piqué věří, že Superliga by postupně zlikvidovala mnoho domácích soutěží.

"Říkají, že domácí soutěže poběží dál. Myslím si, že by se ale postupem času rozpadly. Nakonec by to dopadlo tak, že to zničí celý systém. Chceme pro fotbal něco takového? Chceme, aby přišel konec Sevilly, Valencie, Neapole, Evertonu nebo Leicesteru? Myslím si, že k tomu by to směřovalo." 

Superliga není ideální model, Piqué věří, že je klíčové najít nějaký vyváženější.

"Celá ta soutěž je takový americký model. Tam to tak mají a funguje to dobře. Myslím si, že fotbal celkově by se měl změnit. Musíme najít rovnováhu mezi velkokluby a mezi těmi "menšími" kluby. Kluby v LaLize by měly mít větší váhu než kluby z nižších soutěží. Více hlasů, větší příjmy. Pokud by se ale celý systém změnil, mnoho lidí by mohlo přijít o práci. To, co se teď děje, odráží to, jaká je společnost. Je to čistý kapitalismus. Není to dokonalý model. Musíme najít nějaký vyváženější."


Zdroje: www.marca.com



Diskuze

Tohle všechno je logické.
ALE - Laporta se vyjádřil, že ESL rozhodně má smysl a že doufá, že ji Barca bude hrát.
Jasně - rozhodnou sócios, ale to právě budou sócios, kteří Laportu zvolili do funkce. A z logiky věci ho tedy budou podporovat. Osobně jsem očekával, že ESL prostě neprošla, tak se to smázne ze stolu. Ale Florentino bojuje, nechce se vzdát a teď se tedy zdá, že Laporta je také pro tuto soutěž...
Každopádně můj názor je ten, že by to byla soutěž čistě obchodní a soutěž proti fanouškům. A jak to bude - to bude ještě zajímavé... smiley

22.04.2021, 17:29
felpod felpod

Oficiální stanovisko FC Barcelona vypadá ale bohužel takto : www.fcbarcelona.com

22.04.2021, 20:07
Andreas felpod

No, ja som sice laik do ekonomiky, ale tento model LM je dlhodobo neudrzatelny. Nemozes predsa chciet, aby cela sutaz bola dotovana 15 klubmi a ostatny sa zvazu na ich prestizi. Ja chapem, ze model s ktorym vysli je v neprospech mensich klubov. Ale ak si vezmes, ze hornych 15 sa medzi sebou bije o najlepsich aby drzali krok, platia obrovske sumy ci uz na plat alebo prestup a ostatny z toho tazia a nemusia prilozit ruku k dielu , je to tiez zly model. Si predstav , ze Bayern, Real, Barca ci United by neinvestovali a nekupovali top kvalitu. Kto by tu LM sledoval ? Nikto. Lebo by si nemal na co pozerat. Ale im sa tie investicie nevracaju a v dnesnej dobe duplom. Tak z coho maju tie kluby fungovat ? Mohli by sa zamerat na vlastnych hracov ale boli by priemerne kluby bez uspechu. Proste , nieje to jednoduche ak sa tolke peniaze stracaju v sidle UEFA.

22.04.2021, 20:48
raval69 felpod

Proč bohužel?

22.04.2021, 22:06
raval69 felpod

Socios sice Laportu volili, ale tohle je přece zcela nová okolnost, o které nikdo v době voleb nevěděl. Fakt je, že mi tehdy bylo divné, na základě čeho Laporta slibuje zisky ve výši 1,4 mld eur ročně. Když ale teď všichni kromě dvou klubů odstoupili, tak nerozumím, o čem se tady ještě jedná.

22.04.2021, 21:53
raval69 raval69

ne zisky - příjmy, pardon. Zisk může být klidně 0:-)

22.04.2021, 22:30
felpod raval69

Rozhodně to není nová okolnost. O projektu ESL se ví hodně dlouho a první smlouvu za Barcu podepsal Bartomeu. Laporta ale v rámci své kampaně jasně vyjádřil svůj osobní názor, že s tou soutěží nesouhlasí. Ale že v Barce rozhodnou sócios... A v tom smyslu taky Laporta podepsal dodatek ke smlouvě, kde je jasně napsáno, že rozhodnou sócios (V Bartově verzi měl rozhodovat barcelonský Board of Directors) a pokud sócios odhlasují odstoupení, pak Barca může odstoupit bez zaplacení pokut...
Teď je spíš (pro mne) nepochopitelná ta otočka v jeho názorech a to, že SEL podporuje. Přehodil se prostě (v mých očích) z fanouška Barcelony a fotbalu čistě na obchodníka a fotbal a fanoušci jsou u něj na druhé koleji...
Jak říkáš - celkem nedává smysl, proč ještě na stole leží projekt, se kterým souhlasí jen dva kluby. Navíc dva extrémně zadlužené kluby (Real ještě víc, než Barca). Já to vidím tak, že Florentino se s kluby které odstoupili bude soudit o smluvní pokuty a pak se možná bude snažit sestavit nějakou druhou verzi ESL... Uvidíme, co z toho ještě bude.

23.04.2021, 08:41

Pikáči,tvůj projekt s Davis Cupem je něco podobného.

23.04.2021, 19:30

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 18
2. Real Madrid CF 14
3. Athletic Club 13
4. Club Atlético de Madrid 12
5. Villarreal CF 11
6. Deportivo Alavés 10
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 6
2. Raphinha 5
3. Ayoze Pérez 4
4. Kylian Mbappé 4
5. Oihan Sancet 3
8. Lamine Yamal 3
10. Dani Olmo 3
23. Pedri 2
61. Jules Koundé 1
62. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat