Xavi si odbyl trenérský debut za Al-Sadd, který pod ním hraje barcelonským stylem

Xavi si odbyl trenérský debut za Al-Sadd, který pod ním hraje barcelonským stylem

Jedna z ikon FC Barcelony, středopolař Xavi Hernández, má za sebou první utkání v roli trenéra katarského Al-Saddu, který se představil na katalánské půdě v přátelském utkání proti regionálnímu Palamósu.

Nástupce legendárních koučů Johana Cruyffa a Josepa Guardioly se pustil do práce. S takovými personami mnozí srovnávají Xaviho Hernándeze, který po konci hráčské kariéry nelenil a hned se přeorientoval na trenérskou dráhu. První možnost mu dal jeho poslední profesionální klub, Al-Sadd z Kataru, kde působil od roku 2015.

S ním dorazil včera na Nou Estadi Municipal de Palamós kousek od Girony a sehrál zde přípravný duel s domácím celkem, hrající čtvrtou nejvyšší španělskou soutěž. Na zápas se přišlo podívat 1400 diváků a duel skončil výsledkem 1:1. I přesto šla zřetelně vidět barcelonská stopa bývalého nositele čísla 6, jejíž důkazem byla použitá formace 4-3-3.

K vidění bylo v podání úřadujících mistrů katarské Stars League spousta držení míče a zapojení brankáře při kombinaci. Obranná řada byla vysunutá do středu hřiště a když došlo ke ztrátě míče, okamžitě přišlo na vysoký pressing. Xavi mezitím vše bedlivě sledoval ze své technické zóny, čas od času nabádal ke změně pozic a domácím zbývaly jen protiútoky.

Je logické, že Al-Saddu chyběla souhra, kterou napraví jen čas. Ve střetnutí došlo i na zásah systému VAR, který nejprve odvolal gól pořadatelskému týmu a pak v 16. minutě prokázal hru rukou. Po změně stran došlo k anulaci branky Xaviho Germána z Palamósu kvůli faulu. A do třetice byl potvrzen gól domácího Davida Cana z penalty, která se od břevna dostal těsně za čáru.

Premiéra rodáka z Terrassy, který stihl nastřádat 133 startů za španělskou reprezentaci, naštěstí dopadla alespoň remízově, když se 12 minut před koncem, kdy Al-Sadd zabral a opět po vzoru Katalánců navýšil tempo hry, prosadil Nam Tae Hee. Další zápasy čekají na Xaviho už ve středu 24. a v neděli 28. července. Soupeři mu v něm budou Olot a Sabadell.


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Tak Xavi hodně štěstí do začátku nové kariéry trenéra a za pár let tě chci vidět u nás na lavičce! smileysmiley

23.07.2019, 11:46

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. RCD Mallorca 14
5. Villarreal CF 14
6. Athletic Club 13
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
65. Jules Koundé 1
66. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat