Zenit tvrdí, že informace o rasistických pokřicích na Malcoma byla lživou

Zenit tvrdí, že informace o rasistických pokřicích na Malcoma byla lživou

Ruský klub Zenit Petrohrad popřel zprávy o rasismu na adresu své nové posily Malcoma Oliveira, kterého je údajně připraven v lednu prodat, aby předešel dalším problémům.

Do Zenitu Petrohrad přestoupil z Barcelony minulý týden Brazilec Malcom Oliveira, na němž si měli údajně lidově řečeno smlsnout někteří fanoušci ruského celku. Ti měli při jeho prezentaci vyvěsit plachtu s ironickým nápisem: „Děkujeme vedení za to, že věří v tradice.“ (s odkazem na domnělou tradici, že za Zenit nehrají hráči tmavé pleti).

Zahraniční média si tohoto všimla a označila tento počin za rasistický. Podobné potíže – příchod hráče tmavé pleti z ciziny – doprovázely i příchody Hulka a Axela Witsela. Řeč je ovšem nyní o radikálním jádru příznivců posledního mistra ruské Premier League, nikoliv o všech, kteří s klubem pod záštitou ruského topného giganta Gazprom, sympatizují.

Stejná zpráva informovala o údajné myšlence prodání Malcoma hned na začátku zimního přestupového období, které mají být naklonění ve vedení klubu. Zenit vydal prohlášení, ve kterém sdělil, že to není pravda a že „malá skupina jednotlivců“ bylo „nepochopena“. Údajně se tak došlo k urychleným a hlavně špatným závěrům nad významem plachty.

Zenit má dlouho trvající tradici zvát ty nejlepší hráče z celého světa do svého klubu bez ohledu na jejich původ, etnikum či národnost. Klub dlouhou dobu podporuje a pomáhá v boji proti rasismu, vyčleňování ze společnosti a případům nerovnosti, v čem bude pokračovat i nadále a v budoucnu.

Zároveň bychom rádi vyjádřili hlubokou lítost nad tím, že média ze zahraničí a další subjekty včetně fotbalových klubů o tomto lživě informovali a doufáme, že si v budoucnu takové organizace důkladně prověří fakta, než učiní takto hanlivá prohlášení či vznesou obvinění.

Zenit by rád s potěšením pozval ty, kteří okomentovali tuto situaci, aby přišli na jeden z domácích zápasů a zažili pohostinnost, kterou jsme tak skvěle ukázali během Mistrovství světa FIFA v roce 2018 a při dalších mezinárodních soutěžích a událostech,“ stojí v komuniké.

Malcom už si mimochodem stihl připsat svůj debut v modrých barvách a to v ligovém klání proti Krasnodaru, který skončil remízou 1:1. Do hry naskočil bývalý hráč Bordeaux, s jeho přestupovou částkou 41 milionů eur nesouhlasili přední fanoušci a žurnalisté kolem Zenitu (jelikož v Barceloně sotva nastupoval), v 72. minuty, ale na hru neměl větší vliv.

Další z posil Zenitu, Wilmar Barrios, která se dá zařadit do podobného etnika jako dvaadvacetiletý rodák ze Sao Paula, byl přitom fanoušky díky svým působivým výkonům v novém působišti vřele přivítán.


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. RCD Mallorca 14
5. Villarreal CF 14
6. Athletic Club 13
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
65. Jules Koundé 1
66. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat